Iile şi broderiile Iuliei Goran, apreciate şi în SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Iile şi broderiile Iuliei Goran, apreciate şi în SUA

Cultură 28 August 2010 / 00:00 478 accesări

Nu există satisfacţie mai mare pentru un creator de frumos, fie el plastician sau meşter popular, ca atunci când obiectele zămislite de mâinile şi imaginaţia lor ajung să îşi găsească o utilitate practică, oferind, deopotrivă, satisfacţii estetice celor care le iau în stăpânire. În rândul acestor creatori se numără şi artistul popular Iulia Goran din judeţul Prahova, care, de 12 ani, aduce pe litoralul românesc celebra broderie de Breaza, în cadrul tradiţionalului Târg Naţional al Meşterilor Populari, care se desfăşoară, anual, în staţiunea Mamaia.

Cu pălăriuţă de paie şi îmbrăcată în port popular, Iulia Goran brodează, când nu stă la dispoziţia celor interesaţi de iile sale de o mare frumuseţe artistică. Alături de ea, ca o veche prietenă de nădejde, de fapt un element de recuzită de efect, stă furca de tors cu care impresionează publicul, dar şi diplomele pe care le-a câştigat, de-a lungul anilor, la diverse târguri şi manifestări unde şi-a etalat măiestria în arta brodatului. La loc de cinste, lângă caietul în care sunt imortalizate impresiilor celor vrăjiţi de creaţiile sale şi prima broderie realizată la 13 ani, se află o fotografie care o prezintă pe Iulia Goran alături de fosta prima doamnă a Americii, Laura Bush. Cu prilejul Summit-ului NATO, organizat în capitala României, în 2008, prima doamnă a Statelor Unite ale Americii de la acea vreme a primit din partea Iuliei Goran un voal, pentru care i-a şi mulţumit personal, dar şi prin intermediul unei scrisori trimisă chiar de la Casa Albă.

Celor cărora iile sale i se par cam scumpe, Iulia Goran le explică că ele sunt cusute şi brodate manual, iar la o ie mare, mai complicată, artista zăboveşte cu lucrul chiar şi o lună. A realiza o astfel de cămăşuţă tradiţională românească, după care toţi privitorii tânjesc, nu e câtuşi de puţin uşor: materialul este călcat, croit, brodat şi spălat, la final fiind adăugat şi şnurul. Cele mai costisitoare şi mai complicate broderii pe care artistul popular le-a realizat sunt cele pentru o rochie lungă de mireasă şi o cămaşă de mire, ceea ce confirmă, în opinia sa, interesul tot mai crescut al tinerilor pentru arta populară. Căutate, dar mai puţin complicat de realizat sunt şi cămăşuţele în care părinţii aleg să-şi boteze pruncii.



12