Ileana Ploscaru, la ceas aniversar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ileana Ploscaru, la ceas aniversar

Cultură 28 Ianuarie 2010 / 00:00 903 accesări

Ileana Ploscaru, o actriţă al cărui nume a fost predestinat scenei teatrale româneşti, îşi aniversează, duminică, ziua de naştere. Secretul longevităţii sale îl reprezintă bucuria cu care slujeşte arta dramatică. De şase decenii, încă de la absolvirea Institutul de Teatru din Cluj, apreciata actriţă îşi dedică viaţa teatrului, interpretând, cu o forţă ieşită din comun, roluri care persistă în imaginarul afectiv al publicului şi al specialiştilor.

De-a lungul fructuoasei carierei artistice, Ileana Ploscaru a interpretat roluri importante cu o „revărsare gâlgâitoare de talent şi tragic şi comic, o plăcere şi o bucurie aproape viscerala de a juca”, după cum bine a observat secretarul literar al Teatrului de Stat, Anaid Tavitian. Din mulţimea de roluri merită evocate : Hangiţa lui C. Goldoni, Ofelia lui Shakespeare, Elisa lui Bernard Shaw, Ioana lui Jean Anouilh, Hecuba lui Euripide sau Andromaca lui Racine. În stagiunea 2009-2010, spectatorii au putut-o vedea, pe Ileana Ploscaru, pe scena Teatrului de Stat, în „Scaiul”, de Georges Feydeau şi „Titanic vals”, de Tudor Muşatescu. „Ca dintr-o matrice misterioasă, cu dimensiuni incomensurabile, au ţâşnit la viaţă, pline de forţă şi adevăr rolurile ei. Nu este puţin lucru dacă ne gândim că personajele se înfiripă şi trăiesc doar devorându-şi părintele-actor, care, generos, le insuflă viaţă din sufletul său mare chiar dacă nu nemuritor, dar perpetuat prin aceşti copii ai săi”, apreciază secretarul literar Anaid Tavitian. Cu o mare personalitate scenică, Ileana Ploscaru şi-a iubit şi continuă să-şi iubească profesia cu fanatism, respectând-o, ca pe o religie.

Actriţa care s-a dedicat activităţii dramatice de la malul mării, din 1961, de când a absolvit Institutul de Teatru din Cluj, promoţia 1950, este membră a UNITER şi preşedinte al filialei Constanţa a Asociaţiei Oamenilor de Teatru - ATM. Ileana Ploscaru îşi construieşte personajele cu dăruire şi inteligeţă scenică, iar evoluţiile sale remarcabile aplaudate de nenumărate ori de către public s-au materializat în importante premii obţinute de-a lungul carierei sale: Premiu de interpretare la Concursul tînărului actor, în 1956 şi 1962, Premiul ATM, pentru rolul Hecuba din „Hecuba“ de Euripide, prezentat în cadrul Festivalului „Seri de teatru antic“, 1981, Premiul ATM pentru întreaga activitate, 1982, Premiul de interpretare la Festivalul Naţional al teatrelor de revistă, Constanţa, 1998 şi Premiul naţional pentru întreaga activitate, conferit de Ministerul Culturii, în 2003. Anul trecut, mare actriţă a teatrului românesc a fost premiată pentru rolul „Chiriachiţa“, în cadrul celei de-a VII-a ediţii a Festivalului Comediei Româneşti, FestCO 2009.

„O consider pe Ileana Ploscaru unul dintre cele mai robuste talente ale teatrului românesc din a doua jumătate a secolului al XX-lea şi mă hazardez să fac această temerară afirmaţie având sub ochi fişa de creaţie a actriţei, iar în amintire, simfonia de tonuri şi imagini cu care şi-a imortalizat personajele”, susţine secretarul literar, Anaid Tavitian.

Ileana Ploscaru continuă să fascineze iubitorii teatrului. De curând, pe 23 ianuarie, la Radio România Actualităţi, marea actriţă a putut fi ascultată susţinând un veritabil actoricesc - avându-le ca partenere pe Tamara Buciuceanu-Botez şi Irina Mazanitis - la premiera radiofonică a piesei „Sora mea geamănă”, de Cristina Tamaş.

Taguri articol


12