Ilegalitățile de la alegerile Colegiului Medicilor, pe masa procurorilor!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se face dreptate

Ilegalitățile de la alegerile Colegiului Medicilor, pe masa procurorilor!

Sănătate 14 Decembrie 2015 / 13:40 2821 accesări

Unul dintre medicii constănțeni care au arătat ilegalitatea comisă la alegerile CMR, dr. Mihai Onciu: ”Mandatul acestei conduceri a expirat de drept, actualmente erijându-se în conducere interimară (...)”

Unul dintre medicii constănțeni care au arătat ilegalitatea comisă la alegerile CMR, dr. Mihai Onciu: ”Mandatul acestei conduceri a expirat de drept, actualmente erijându-se în conducere interimară (...)”

Ilegalitățile de la alegerile Colegiului Medicilor din România (CMR), recunoscute public de președintele CMR, dr. Gheorghe Borcean, în ceasul al 12-lea, au toate șansele să ajungă pe masa procurorilor, așa cum era și firesc, în condițiile în care Legea Sănătății (95/2006) din România a fost ocolită abuziv prin emiterea unei informări emise de conducerea de atunci a CMR. Reamintim că de-a lungul mai multor ediții ale cotidianului nostru am prezentat, pas cu pas, toate ilegalitățile comise, explicate de avocați pe înțelesul tuturor. Inclusiv avocatul CMR a explicat conducerii acestui for implicațiile ocolirii legii, dar se pare că nu a fost băgat în seamă. Până la urmă, în ciuda tuturor comentariilor și explicațiilor unor președinți de colegii ale medicilor din țară, cum că ”se poate și așa”, s-a dovedit clar ilegalitatea. Așa se face că alegerile CMR au fost invalidate în 35 de județe, doar în 6 respectându-se legea.

ȘI-AU ASUMAT! Precizăm că, în perioada depunerii candidaturilor, Legea Sănătății nr. 95/2006 interzicea medicilor cu două mandate succesive (8 ani), așa cum este și cazul președintelui CMR Constanța, dr. Gabriela Dascăl (care conduce din 2004), înscrierea la alegeri, pentru un nou mandat. Și totuși, mulți dintre cei care nu aveau dreptul au candidat. Dosarele lor au fost acceptate în baza ”Informării” ilicite a CMR, document care poate fi considerat ”abuz în serviciu”, în condițiile în care dispozițiile ei încălcau o lege în vigoare. Mulți dintre cei care au folosit informarea pentru a candida s-au bazat pe faptul că vor fi salvați de modificarea unui articol din lege (449) pe ultima sută de metri. Legea a fost într-adevăr modificată așa cum sperau unii medici, ea nu se aplică retroactiv. Practic, actul normativ care permite tuturor să se înscrie indiferent de numărul de mandate, a intrat în vigoare abia după validarea alegerilor de către comisiile electorale locale. Cei care au comis ilegalitățile și le-au asumat, dar pe spatele lor. Chiar dacă atenționările Comisiei Electorale Centrale (CEC) au fost numeroase, interesul unora a anulat tot ce se putea anula.

CE SPUNE CODUL PENAL! Așa cum am arătat și noi, și alte publicații din țară, dar și agenții de presă punctează cine va intra sub incidența penală.Codul Penal arată că membrii CEC, ce îndeplinesc criteriile definiției de funcționar public prevăzute în Cod, au obligația de sesiza de îndată procurorii pentru abuzul în serviciu comis, atrage atenția curentul.info, de exemplu.

PREȘEDINTELE CEC, PENTRU ”TELEGRAF” Președintele CEC, Marius Lițu, a declarat, pe de altă parte, pentru ”Telegraf”, că membrii comisiei nu au competențe pentru a decide/stabili un abuz, dar pot spune că au respectat absolut toate prevederile legale la organizarea alegerilor. ”Suntem foarte surprinși de faptul că atât de multe județe nu au respectat atenționările noastre. Le-am spus foarte clar că legea trebuie respectată și că nu au voie să se înscrie cei cu două mandate succesive. Au sperat probabil pe criteriile numerice (adică cei mai mulți câștigă). N-a fost așa, motiv pentru care am invalidat alegerile în 35 de județe. Au fost foarte mulți pe liste care nu aveau ce să caute acolo”, a declarat Lițu. El a adăugat că este neplăcut ce s-a întâmplat și că nimeni nu le-a adus la cunoștință nimic despre ”Informarea” dată de CMR, informare care permitea înscrierea tuturor candidaților, indiferent de numărul de mandate. ”Nu știm nimic despre acea informare. Nimeni nu ne-a spus nimic. Nu am văzut-o”, a declarat, pentru ”Telegraf”, Nițu. Au existat şapte judeţe care au fost mai vigilente şi care au respectat legislaţia: Alba, Brăila, Harghita, Ilfov, Iaşi, Maramureş şi Bihor, dar și București.

Medicii constănțeni, inițiativă fără precedent

Un grup de medici constănțeni, care au susținut de la bun început că legea este încălcată flagrant, au luat o decizie fără precedent. Mai exact, ei vor să convoace Adunarea Generală (AG) extraordinară, ocazie cu care se vrea luarea deciziei de organizare a unor alegeri pentru desemnarea unei conduceri interimare, cea prezentă având mandatele expirate și nemaiprezentând nici credibilitate, spun ei. ”Mandatul acestei conduceri a expirat de drept, actualmente erijandu-se în conducere interimară. Considerăm că pentru perioada de până la alegerea noilor organe de conducere legitime (aproape 3 luni) trebuie să existe o conducere interimară independentă, credibilă, care să aibă ca obiective gestionarea treburilor curente ale colegiului, dar, mai ales, pregătirea și organizarea de alegeri libere și corecte, în deplină transparență și siguranță”, a declarat unul dintre inițiatori, șeful Serviciului de Medicină Legală Constanța, dr. Mihai Onciu.

Ce spune Statutul!

”Conform Statutului CMR, art.74 - 78 (Hotărârea nr. 2 din 30.03.2012, publicată în „Monitorul Oficial“ Partea I nr. 298 din 07.05.2012. Intrare în vigoare: 07.05.2012), singurul organ de conducere de la nivel teritorial care are atribuții în acest sens este AG. Aceasta se poate întruni în ședinte ordinare și extraordinare. Situația actuală este una urgentă, ce impune convocarea unei adunări generale teritoriale extraordinare. Organul de conducere va alege membrii consiliului interimar, reprezentanții interimari în AG națională și membrii interimari ai comisiei de cenzori. Conform art. 77 din Statut, ședințele pot fi convocate de consiliu, președintele colegiului teritorial, biroul consiliului colegiului teritorial sau la cererea unei treimi din numărul membrilor colegiului teritorial. Considerăm că ultima variantă este cea realizabilă”, se arată în inițiativa grupului de medici constănțeni.

Citește și:

EXCLUSIV! Telegraf a avut dreptate, alegerile la Colegiul Medicilor, invalidate

Reacţii fără precedent în rândul medicilor

„Fraudă naţională, ilegalităţi şi abuz în serviciu la Colegiul Medicilor”

Precedent extrem de important!

Exclusiv! Medici victorioşi la alegerile CMR, eliminaţi de pe liste! Legea e lege!

Cine plătește? Avocații demontează legalitatea alegerilor Colegiului Medicilor!

Medicilor le este lehamite de propria organizație profesională?

Cum împiedicau ”Telegraf” și ”Pro Democrația” desfășurarea alegerilor la Colegiul Medicilor?

Ilegalități în validarea candidaturilor la Colegiul Medicilor!

Ilegalități cât Casa Poporului la Colegiul Medicilor!

Prof. dr. Gheorghe Comşa a demisionat din Comisia electorală locală!

Rectorul Rugină, printre numele grele care vor schimbări la Colegiul Medicilor!

Se pregătește fraudarea alegerilor la Colegiul Medicilor?

Ce ascunde Colegiul Medicilor Constanţa?

Doctori care au încălcat legea, pe listele de vot la Colegiul Medicilor!

Scrisoare deschisă către medicii din județul Constanța



12