Cunoscutul erau anticomunist Ilie Tudor, tatăl celebrului muzician Tudor Gheorghe, este present, în aceste zile, la Constanţa, în calitate de invitat al Şcolii Brâncoveneşti, în seria de conferinţe pe teme culturale pe care fundaţia creştină le organizează la malul mării. Cu acest prilej, fostul deţinut politic a lansat, sâmbăta trecută, în sala de conferinţe a organizaţiei amintite, cartea-document „Un an lângă Căpitan”. Volumul de memorialistică reprezintă o impresionantă mărturie despre aspectele cenzurate al istoriei dictaturilor care au însângerat România.
Publicul a fost format din iubitori ai ortodoxiei, atât tineri intelectuali, cât şi o parte din colegii de suferinţă, supravieţuitori ai temniţelor cu care Ilie Tudor a cunoscut cea mai îngrozitoare realitate a totalitarismului communist. Timp de aproape trei ore, cei prezenţi la eveniment au discutat pe marginea unor controversate capitole din istoria interbelică pe care scriitorul le-a trăit în tinereţea sa. „Cu cât trupul e mai lovit, cu atât sufletul se ridică”, a menţionat fostul deţinut politic, referindu-se la cruzimea torturilor îndurate pentru orientările sale politice în temniţele politice. Acesta a adăugat că, din nefericire, literatura închisorilor comuniste este în continuare cenzurată în România, dar că această situaţie nu reprezintă un impediment în calea celor însetaţi de adevăr.
Ilie Tudor a fost condamnat de comunişti la 22 de ani de muncă silnică, în regim de exterminare, din cauza refuzului acestuia de a se conforma dictaturii instaurate după 23 august 1944. Printre cei cu care legendarul luptător anticomunist a împărţit izolarea închisorilor se numără numeroase personalităţi culturale precum Nichifor Crainic, Radu Gyr sau Petre Ţuţea.