Iliescu, citat ca suspect în dosarul Mineriadei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Iliescu, citat ca suspect în dosarul Mineriadei

08 Iulie 2016 / 12:25 565 accesări

Ion Iliescu a fost citat şi s-a prezentat la sediul Parchetului General, la începutul săptămânii, pentru a fi audiat în calitate de suspect în dosarul Mineriadei din iunie 1990, dosar în care este urmărit penal pentru infracţiuni contra umanităţii.

Fostul preşedinte s-a prezentat, la începutul acestei săptămâni, alături de avocatul său, la sediul Parchetului General, unde a dat prima declaraţie în calitate de suspect în dosarul Mineriadei, au afirmat surse judiciare pentru Mediafax.

Potrivit surselor citate, este prima audiere pe care Ion Iliescu o dă în dosar după ce, în octombrie 2015, a fost pus sub urmărire penală pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990.

După audierea lui Ion Iliescu, joi, la sediul Parchetului a fost citat şi Virgil Măgureanu, fostul şef al SRI, cercetat tot pentru infracţiuni contra umanităţii.

Cercetările în cazul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990 au fost reluate după 25 de ani de la evenimente, perioadă în care au fost emise mai multe decizii de neîncepere a urmăririi penale, mai multe victime ajungând să fie despăgubite la CEDO în absenţa unei hotărâri judecătoreşti în ţară.

Evenimentele de la Mineriada din 13-15 iunie 1990 au fost anchetate din 1997 de procurori militari şi civili, sute de persoane fiind audiate ca martori şi alte câteva zeci, printre care mai mulţi oficiali, fiind puse sub învinuire.

Iniţial, în dosarul Mineriadei au fost în atenţia procurorilor militari, printre alţii, fostul preşedinte Ion Iliescu, amiralul în rezervă Emil Cico Dumitrescu, Dan Iosif, Gelu Voican Voiculescu, fostul ministru de Interne Mihai Chiţac (decedat - n.r.), Victor Athanasie Stănculescu (decedat - n.r.), fostul şef al Poliţiei Corneliu Diamandescu, fostul secretar de stat în Ministerul de Interne Dumitru Penciuc, fostul consilier pe probleme de apărare şi fost şef al Statului Major General din Ministerul Apărării Vasile Ionel, Miron Cozma, fostul premier Petre Roman şi fostul şef al Serviciului de Protecţie şi Pază, generalul Dumitru Iliescu.

Într-o decizie din 17 septembrie 2014, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stipulat că România este obligată să continue investigaţiile în dosarul Mineriadei şi să facă dreptate victimelor crimelor împotriva umanităţii, indiferent de timpul scurs de la săvârşirea acestora.

Decizia a fost luată în cauza „Mocanu şi alţii împotriva României“, în care Anca Mocanu, Marin Stoica şi Asociaţia 21 Decembrie 1989 s-au plâns de ineficienţa cercetărilor interne cu privire la evenimentele din 13 - 15 iunie 1990. CEDO a decis ca statul român să îi plătească Ancăi Mocanu, al cărei soţ a fost ucis de un glonţ în timpul Mineriadei, suma de 30.000 de euro, pentru încălcarea articolului 2 - dreptul la viaţă - din Convenţia europeană a drepturilor omului, şi lui Marin Stoica, bătut şi băgat în comă în ziua de 13 iunie 1990, în sediul TVR, 15.000 de euro, pentru încălcarea articolului 3 - interzicerea torturii - din Convenţie.



12