Ilustrate vechi de peste 100 de ani, la „Salonul Cartofil de Primăvară 2008”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ilustrate vechi de peste 100 de ani, la „Salonul Cartofil de Primăvară 2008”

Cultură 22 Mai 2008 / 00:00 1028 accesări

„Salonul Cartofil de Primăvară 2008”, eveniment organizat în cadrul Zilelor Oraşului Constanţa, a fost vernisat, ieri, la Muzeul de Artă. Expoziţia de cartofilie a reunit colecţionari de marcă, atît din Constanţa, cît şi din Bucureşti. Printre personalităţile prezente la vernisaj s-au numărat directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu, scriitorul Simion Tavitian, artistul plastic Constantin Grigoruţă, precum şi numeroşi prieteni ai colecţionarilor. Timp de trei săptămîni, colecţionarii de cărţi poştale şi ilustrate vechi, membri ai Cartoclubului Român - Filiala Dobrogea, pun la dispoziţia publicului constănţean amator de cartofilie 18 exponate care conţin aproape 8000 de ilustrate vechi, pe diferite teme, legate de Dobrogea şi tradiţiile acestei regiuni, precum şi colecţii personale cu imagini de epocă. Pe data de 19 iunie, „Salonul Cartofil de Primăvară 2008” se va muta la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti, unde va avea loc expoziţia naţională de cartofilie, un eveniment foarte important, care se va suprapune cu Expoziţia Mondială de Filatelie.

Potrivit vicepreşedintelui Cartoclubului Român - Filiala Dobrogea, Gabriel Octavian Nicolae, ilustratele expuse au o vechime de peste 100 de ani. „Noi ne dorim foarte mult ca, prin această expoziţie, să le aducem aminte contănţenilor cum era oraşul Constanţa în urmă cu 100 de ani”, a spus Gabriel Octavian Nicolae.

Publicul prezent la venisaj a considerat că această expoziţie este un act formidabil de cultură şi istorie. „Este o poveste în imagini a locurilor unde am copilărit noi şi străbunicii noştri. În această expoziţie se pot vedea amintiri ale înaintaşilor noştri, începuturile dezvoltării României moderne, de la epoca feudală pînă în perioada regalistă. Cărţile poştale au apărut în 1894, în România, ele sînt mărturii ale unor vremuri trecute, mărturii viitoare ale unor locuri care s-au transformat sau au rămas la fel, locuri de o splendoare fantastică. Oamenii au ce vedea, îşi vor aduce aminte de locurile prin care au trecut şi ele fac parte din istoria noastră”, a spus colecţionarul Ambrus Francisc, membru al Filateliei Române. La rîndul său, Gheorghe Stănescu, membru al Cartoclubului Român - Filiala Dobrogea, a început să colecţioneze aceste ilustrate din pasiune. „Este o pasiune de-a mea, pe care o fac cu plăcere. Aceste cărţi poştale ne arată cum a fost odată Constanţa. Este păcat să nu arăţi aşa ceva şi publicului”, a spus Gheorghe Stănescu.

Printre cei care au luat cuvîntul s-a numărat şi dr. Doina Păuleanu, care a vorbit atît despre Zilele Oraşului, cît şi despre expoziţie. „Astăzi (n.r. ieri), oraşul nostru îşi sărbătoreşte o existenţă iminentă, expoziţia de cartofilie extrem de pasionantă, este un domeniu care ţine de pasiune şi cei care expun aici sînt colecţionari renumiţi, cunoscuţi atît în oraşul nostru, cît şi în ţară şi peste hotare”, a spus Doina Păuleanu. Din rîndul celor care şi-au expus ilustratele colecţionate de-a lungul timpului fac parte: Gabriel Nicolae, George Stănescu, Gelu Constantin Andreescu, Virgil Coman, Radu Ştefan Cornescu, Oana Catrina Cornescu, Virgil Codreanu, Daniel Codreanu şi Cristina Bailaş.

Expoziţia „Salonul Cartofil de Primăvară 2008” a fost realizată în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici (UAP), Filiala Constanţa, Asociaţia Filateliştilor Tomis - Constanţa şi Cartoclubul Român.

Taguri articol


12