Preşedintele american a înotat, sâmbătă, împreună cu fiica sa, în largul statului Florida, unde se află pentru a-şi exprima solidaritatea cu locuitorii afectaţi de poluarea cu petrol din Golful Mexic. Casa Albă a pus la dispoziţia jurnaliştilor fotografii făcute în timp ce preşedintele înota, însă aceştia nu au avut acces direct în zonă. Presa americană a mai publicat fotografii cu Barack Obama înotând în timpul unei vacanţe în Hawaii din timpul campaniei prezidenţiale din 2008.
Barack Obama şi familia sa se află în Florida pentru a-şi exprima solidaritatea cu locuitorii afectaţi de poluarea fără precedent din Golful Mexic, provocată de scufundarea, în aprilie, a platformei petroliere Deepwater Horizon, operată de British Petroleum. Decizia de a înota împreună cu fiica sa în apele Golfului, unde scurgerile de petrol au fost oprite cu o lună în urmă, a fost luată pentru a încuraja turismul în zonă. „Mă aflu aici pentru a vă spune că activitatea noastră nu s-a încheiat şi că nu vom pleca până nu o vom încheia”, a afirmat liderul de la Washington după o întâlnire cu lideri guvernamentali şi ai mediului de afaceri din Panama City. Preşedintele american a mai declarat că întârzierile în achitarea indemnizaţiilor pentru victimele poluării din Golful Mexic sunt inacceptabile şi i-a asigurat pe locuitorii din zonă că nu vor fi abandonaţi de autorităţi.
Criticat pentru prestaţia Casei Albe în catastrofa ecologică, preşedintele Obama a declanşat o nouă controversă după ce şi-a anunţat sprijinul pentru construirea unei moschei în aporpiere de Ground Zero. Familiile victimelor din atentatele de la 11 septembrie 2001 s-au declarat stupefiate de declaraţiile preşedintelui american, care a invocat libertatea religioasă în sprijinul proiectului de construire a moscheii. Una dintre organizaţiile familiilor victimelor atacurilor de la World Trade Center, soldate cu aproape 3.000 de victime, a apreciat că, apărând acest proiect controversat, „preşedintele Obama a ales să declare drept perimate amintirile noastre despre 11 septembrie, iar caracterul sacru al zonei Ground Zero depăşit”.
Într-o pledoarie în favoarea libertăţii religioase, preşedintele Obama a afirmat că musulmanii au acelaşi drept ca oricine să-şi practice religia în SUA. Iar aceasta include şi dreptul de a-şi construi un loc de cult şi un centru comunitar pe o proprietate privată din sudul Manhattanului. Preşedintele american a insistat asupra sprijinului pentru construirea unei moschei în apropiere de Ground Zero, invocând valorile SUA, după ce primele sale declaraţii referitoare la susţinerea proiectului au provocat reacţii contradictorii.