„Imagini din Dobrogea 1916-1918”, în volum

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Traducere din limba germană

„Imagini din Dobrogea 1916-1918”, în volum

Cultură 28 Iulie 2011 / 00:00 1451 accesări

Iubitorilor muzei Clio, cu precădere celor fascinaţi de istoria Dobrogei, li se dedică, mâine, un moment special: lansarea volumului „Imagini din Dobrogea 1916-1918”, o traducere în limba română a cărţii editată în limba germană, „Bilder aus der Dobroudscha 1916-1918”, de către Administraţia Germană în Etape în Dobrogea. Volumul va fi prezentat de prorectorul Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Marian Cojoc, decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, conf. univ. dr. Daniel Flaut, dr. Constantin Cheramidoglu, ing. Walter Rastätter şi prof. univ. dr. Valentin Ciorbea.

Evenimentul editorial are loc de la ora 12.00, în Sala Senatului din campusul Universităţii „Ovidius”, sub egida Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice şi a Centrului de Cercetări ale Istoriei şi Civilizaţiei Zonei Mării Negre (sec. XIX-XXI), în parteneriat cu Asociaţia Arhiviştilor şi Prietenilor Arhivelor „Ovidius” şi Forumul Democrat German-Constanţa.

● O raritate bibliofilă ● „Volumul are un statut de raritate bibliofilă. După cunoştinţele mele, numai două instituţii de stat din România deţin această carte: Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” din Constanţa şi biblioteca Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” din Bucureşti”, a precizat profesorul prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, cel care, împreună cu arhivistul Constantin Cheramidoglu, semnează cuvântul introductiv al lucrării.

„Am urmărit să relansăm cercetările pluridisciplinare pe domeniul Dobrogea, în timpul Primului Război Mondial, perioadă mai săracă în informaţii de arhivă şi să aducem în faţa cercetătorilor şi a publicului larg o carte specială. Volumul este un reper ştiinţific al relaţiilor germano-române şi al germanisticii dobrogene”, a mai spus prof. dr. Valentin Ciorbea. În paginile valoroasei cărţi, publicul va descoperi studii semnate de personalităţi de marcă ale ştiinţei din ţara lui Goethe a acelor vremuri, precum dr. Carl Schuchhardt şi Paul Traeger.

Textul volumului, publicat în condiţii deosebite la editura „Ex Ponto”, este completat cu peste 300 de imagini alb-negru - în mare parte inedite -, în mod special portrete ale etnicilor dobrogeni de o frumuseţe răscolitoare.

Alături de cuvântul introductiv, în carte mai apare, faţă de ediţia originală, o listă cu denumirile vechi şi noi ale localităţilor dobrogene, dar şi o bibliografie a germanilor dobrogeni, propusă de conf. univ. dr. Vasile Ciobanu de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.



12