Chiar dacă penultimele zile ale lunii lui Cuptor nu par să fie prielnice evenimentelor editoriale de mare valoare ştiinţifică, lansarea volumului „Imagini din Dobrogea 1916-1918” a demonstrat contrariul: Sala Senatului din campusul Universităţii „Ovidius” s-a dovedit, vineri, neîncăpătoare pentru pasionaţii de istorie, care au preferat să stea şi în picioare, pentru a redescoperi o Dobroge necunoscută. Ediţia în limba română a lucrării are, faţă de cea originală, „Bilder aus der Dobroudscha 1916-1918”, publicată în 1918, de către Administraţia Germană în Etape în Dobrogea, un cuvânt introductiv semnat de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea şi de dr. Constantin Cheramidoglu, dar şi o listă cu denumirile vechi şi noi ale localităţilor dobrogene. Mai mult, la final se regăseşte o impresionată bibliografie propusă de conf. univ. dr. Vasile Ciobanu de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Volumul oferă o imagine inedită a Dobrogei de altădată, textul fiind însoţit de imagini sugestive. De la acest eveniment nu putea să lipsească preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România, filiala Constanţa, ing. Walter Rastätter, care a apreciat interesul constănţenilor pentru acest volum a cărui lansare în limba română, după 93 de ani, este considerată un succes.
„Cartea acoperă o perioadă săracă în documente de arhivă. În timp de război nu se lansau cărţi. Cert este că această lucrare a fost finalizată în toamna lui 2008 şi în grabă a fost tipărită. Ea a devenit ediţie bibliofilă. Noi am ţinut să se respecte paginaţia, imaginile”, a spus directorul Centrului de Studii şi Cercetări ale Istoriei şi Civilizaţiei Zonei Mării Negre - secolele XIX-XXI din cadrul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea.
?„O carte fundamentală pentru istoriografia Dobrogei”? Preşedintele Asociaţiei Arhiviştilor şi Prietenilor Arhivelor „Ovidius”, dr. Constantin Cheramidoglu, a vorbit despre „naşterea şi renaşterea” volumului, apreciind faptul că lucrarea este deosebită prin faptul că face trimitere la mai multe domenii - arheologie, geologie - pentru care au fost consultaţi mai mult specialişti constănţeni. De asemenea, directorul Editurii „Ex Ponto”, sub egida căreia a apărut, prof. Ioan Popişteanu, a apreciat volumul ca fiind „o carte fundamentală pentru istoriografia Dobrogei”.
Gazdele evenimentului care au făcut aprecieri referitoare la conţinutul cărţii au fost prorectorul Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Marian Cojoc şi decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, conf. univ. dr. Daniel Flaut.