Imagini dure pe pachetele de ţigări

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Imagini dure pe pachetele de ţigări

Monden 31 August 2007 / 00:00 3533 accesări

Autorităţile britanice au luat decizia prezentării pe pachetele de ţigări, alături de avertismentele privitoare la sănătate, tipărite în mod curent, a unor imagini dure cu privire la efectele fumatului, într-o încercare de a-i şoca pe fumători şi a-i determina să renunţe la acest viciu. Aceste imagini, cum ar fi cea a unui plămîn atacat de cancer, sînt menite să ilustreze în cel mai dur mod cu putinţă efectele nocive ale fumatului asupra sănătăţii, iar prezenţa lor pe pachetele de ţigări va deveni obligatorie de la sfîrşitul anului viitor. În acest scop, au fost alese 15 fotografii foarte sugestive după o consultare cu publicul şi un vot, proces similar celui deja aplicat în Canada, unde se constată deja o creştere a conştientizării riscurilor asociate fumatului. Decizia a fost luată după ce la 1 iulie, în Anglia, a fost interzis complet fumatul în locurile publice închise şi se mai are în vedere creşterea vîstei minime pentru cumpărarea de ţigări de la 16 la 18 ani.

Fumatul poate antrena modificări ireversibile în activitatea unor gene din organism, fapt ce ar putea explica de ce foştii fumători prezintă mai multe riscuri de a se îmbolnăvi de cancer pulmonar faţă de persoanele care nu au fumat niciodată. Potrivit unui studiu canadian, modificările datorate mediului înconjurător, precum fumatul, pot conduce la schimbări în activitatea genelor unei celule, dintre care unele sînt ireversibile, chiar şi după ce fumătorul a renunţat la acest viciu. Cercetătorii au utilizat o tehnică de analiză puternică - SAGE: Serial Analysis of Gene Expression - pentru a studia activitatea genelor din ţesutul pulmonar. La studiu au participat 20 de fumători şi foşti fumători şi patru persoane care nu au fumat niciodată. Anumite gene care joacă un rol important în repararea ADN-ului celulelor sînt afectate permanent de fumat, care întrerupe, de asemenea, activitatea genelor ce contribuie la combaterea dezvoltării cancerului pulmonar.

Cercetătorii au mai identificat şi gene care sînt active doar la fumători. Astfel, CABYR, o genă implicată în mobilitatea spermatozoizilor şi asociată cu anumite tumori, intervine în funcţionarea cililor care căptuşesc bronhiile favorizînd eliminarea deşeurilor care se acumulează. Modificările în activitatea genelor implicate în repararea şi regenerarea aparatului respirator se împart în trei categorii: reversibile (gena CABYR, gena TFF3 care intervine în compoziţia secreţiei produse de celule mucoase), parţial reversibile (MUC5AC, proteina ce asigură protecţia căilor aeriene şi digestive) şi ireversibile (gena GSK3B, deja asociată cu dezvoltarea cancerului). Rezultatele studiului au fost testate pe un al doilea grup de voluntari format din persoane fumătoare, foste fumătoare şi nefumătoare.



12