Otrăvirea fostului premier rus Egor Gaidar sporeşte misterul legat de moartea lui Alexandr Litvinenko, existînd speculaţii că cele două cazuri ar avea legătură, deşi autorităţile încă nu au găsit dovezi clare în acest sens. Medicii din Moscova cred că îmbolnăvirea lui Egor Gaidar a fost provocată de substanţe care nu există de obicei în alimente, astfel că nu ar putea fi accidentală. Dezvăluirea intervine în condiţiile în care ministrul britanic de Interne, John Reid, a declarat în faţa Parlamentului că anchetatorii ce analizează circumstanţele în care a murit Alexandr Litvinenko au descoperit urme radioactive în 12 locaţii, inclusiv în două avioane aparţinînd companiei British Airways. Şi poliţia irlandeză a lansat o investigaţie în legătură cu misterioasa otrăvire a lui Egor Gaidar.
Prietenii fostului premier rus şi fiica sa, Maria, cred că şi el a fost otrăvit, precum Alexandr Litvinenko. În plus, Maria Gaidar crede că există chiar şi o legătură între cele două cazuri. Totuşi, viaţa lui Egor Gaidar nu mai este în pericol, starea sănătăţii sale înregistrînd o continuă ameliorare.
Surse din cadrul serviciilor britanice de informaţii bănuiesc că Alexandr Litvinenko a fost victima unui complot în care sînt implicate elemente criminale din cadrul administraţiei ruse. Excluzînd orice implicare oficială a Guvernului rus, anchetatorii cred că doar persoanele care au acces în incinta laboratoarelor nucleare ar fi putut pune la cale complotul împotriva fostului agent. Poliţia britanică şi-a axat atenţia, joi seară, asupra unui grup de persoane care au intrat pe teritoriul Marii Britanii împreună cu susţinătorii unei echipe de fotbal moscovite. Grupul respectiv, format din cel puţin cinci persoane, a sosit în Marea Britanie cu puţin timp înainte ca Alexandr Litvinenko să resimtă simptomele iradierii. Oficiali, aceştia s-ar fi deplasat în Marea Britanie pentru a asista la meciul de fotbal dintre CSK Moscova şi Arsenal Londra, desfăşurat la 1 noiembrie. Aceste persoane sînt doar martori în cadrul investigaţiei, dar ar putea deţine informaţii-cheie. Deşi departamentul de combatere a terorismului din cadrul poliţiei este oficial însărcinat cu desfăşurarea anchetei în cazul Litvinenko, MI5 şi MI6, serviciile secrete britanice, sînt de asemenea implicate în investigaţie, precum şi ambasada Marii Britanii din Moscova şi reprezentanţa Rusiei la Londra.
Primul asasinat radiologic
Autopsia fostului spion rus a avut loc vineri în condiţii de maximă securitate. Echipa medicală care a examinat cadavrul lui Alexandr Litvinenko a purtat costume speciale de protecţie, inclusiv căşti asemănătoare celor ale cosmonauţilor. Fostul agent rus este a doua victimă cunoscută în istorie a otrăvirii cu poloniu-210, după un asistent al lui Marie Curie, contaminat cu aproape 100 de ani în urmă. Tocmai raritatea acestei metode de otrăvire i-a pus în dificultate pe specialişti. Otrăvirea cu substanţe radioactive nu a fost identificată imediat, iar acest lucru nu este considerat surprizător, ţinînd cont de alegerea genială şi perversă a otrăvii. Particulele alfa de poloniu-210 din organismul lui Litvinenko au fost oprite de muşchi, piele şi haine. Nu putea fi detectat nimic din exterior. Alexandr Litvinenko este, fără îndoială, prima persoană ucisă prin administrarea unei particule alfa ce emite un izotop radioactiv, de fapt, fiind prima victimă cunoscută a unui asasinat radiologic.
Asasinii par a nu fi ştiut că poloniul-210 a lăsat urme radioactive puternice pe traseul pe care a fost transportat şi au fost atît de neîndemînatici, încît au scăpat pe jos substanţa radioactivă într-o cameră de hotel. Pe podeaua unei camere, cel mai probabil din hotelul Millenium, dar şi pe un întrerupător de lumină au fost descoperite urme clare de radiaţii, ce indică prezenţa în cameră a sursei primare. De aceea este posibil ca experţii din cadrul Institutului pentru Arme Atomice de la Aldermaston să fi identificat deja uzina nucleară unde a fost produs plutoniul folosit în asasinarea lui Litvinenko, iar ofiţerii din brigada antiteroristă de la Scotland Yard cred că substanţa a fost adusă la Londra la bordul unui avion British Airways, în data de 25 octombrie.
Portretul asasinilor pare a descrie mai degrabă nişte asasini neîndemînatici decît ucigaşi de tip James Bond. Din nefericire pentru aceştia s-ar putea să aibă soarta victimei lor, conturînd complotul perfect.
Legături între Prodi şi fostul KGB
O serie de convorbiri telefonice între italianul Mario Scaramella şi Paolo Guzzanti, preşedintele Comisiei Mitrohin şi membru al Partidului Forza Italia, menţionează "descoperirile" cu privire la legăturile dintre actualul şef al Guvernului italian, Romano Prodi şi fostul KGB. Mario Scaramella ar fi încercat să-l ancheteze pe Romano Prodi, în perioada în care acesta era consilier al unei comisii parlamentare. Parchetul din Neapole ar dispune de o serie de convorbiri telefonice între Mario Scaramella şi Paolo Guzzanti, din perioada ianuarie-februarie 2006, cu două-trei luni înainte de alegerile legislative ce au generat o campanie foarte dură între coaliţia de dreapta a lui Silvio Berlusconi şi cea de centru-stînga a lui Romano Prodi.
Ministerul italian de Interne a deschis, în cursul acestei săptămîni, o anchetă internă cu privire la eventualul rol jucat de responsabilii forţelor de ordine şi ai serviciilor secrete pe lîngă comisia Mitrohin. Presa a prezentat faptul că Mario Scaramella a continuat să caute informaţii cu privire la liderii de stînga, printre care Romano Prodi şi după finalizarea anchetei parlamentare. Personaj misterios, în vîrstă de 40 de ani, prezentat ca un expert în securitate şi consilier internaţional, Mario Scaramella s-a întîlnit la 1 noiembrie cu Alexandr Litvinenko, într-un restaurant cu specific japonez din Londra.