Îmbrânceli la cazarea în căminele studenţeşti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Universitatea „Ovidius” Cerere mare, oferte puţine

Îmbrânceli la cazarea în căminele studenţeşti

Eveniment 29 Septembrie 2012 / 00:00 1324 accesări

Odată cu venirea toamnei, viaţa îşi reia cursul în campusurile universităţilor din întreaga ţară - mici oraşe în miniatură, ai căror locuitori par să facă parte dintr-o lume diferită, cu stiluri de viaţă proprii. Una din cele mai agitate perioade în viaţa micii comunităţi o reprezintă cea a repartizării locurilor în cămine, când studenţii află cine vor fi locatarii campusului în următorul an universitar. Însoţiţi de părinţi (în cazul bobocilor), de prieteni sau singuri (în cazul studenţilor din anii mai mari), cu valizele încărcate cu mâncare, studenţii Universităţii „Ovidius” din Constanţa care provin din alte localităţi s-au prezentat, vineri, la cantina instituţiei (situată pe b-dul. Mamaia nr.124) pentru a-şi lua în primire bonurile de cazare şi a se instala în camerele care le vor servi drept „casă” în următorul an. Pentru a fi siguri că noii (şi vechii) chiriaşi vor locui în condiţii bune, conducerea universităţii constănţene a renunţat la căminele aparţinând liceelor Energetic şi Navrom, păstrând colaborarea doar cu Colegiul Tehnic „Vasile Pârvan”. De asemenea, au fost făcute şi o serie de investiţii în cele patru cămine aparţinând instituţiei, pentru a îmbunătăţi serviciile oferite.

REPARTIZĂRI CU ÎMBRÂNCELI Pentru că numărul de cereri (1.550) este mai mare decât locurile oferite (1.410, din care 339 au fost rezervate pentru studenţii străini sosiţi prin intermediul diverselor programe, bursierilor, cazurilor sociale sau studenţilor cu dizabilităţi, rămânând neocupate 1.071 de locuri), alocarea camerelor de cămin a început cu stângul la universitatea constănţeană. Mai exact, din dorinţa de a ajunge primii în faţa comisiilor de repartizare, studenţii ovidieni au procedat într-un mod tipic românesc la deschiderea cantinei: s-au îmbrâncit şi şi-au dat coate. În condiţiile în care chiriile în oraş sunt destul de mari (cea mai mică chirie care poate fi găsită pentru o garsonieră în capătul opus al oraşului este de 150 de euro), disperarea studenţilor pare a fi de înţeles. „Pentru cazarea studenţilor în noul an universitar menţinem aceeaşi politică de taxe, cu toate că tarifele ar trebui majorate din cauza inflaţiei. Astfel, tarifele sunt de 250 lei pentru studenţii la forma de învăţământ cu taxă şi 150 de lei pentru studenţii la forma de învăţământ fără taxă”, a declarat rectorul „Ovidius”, prof.univ.dr. Tiberius Epure.

VEŞNIC NEMULŢUMIŢI Potrivit majorităţii studenţilor care au prins un loc în cămin şi au scăpat de plata chiriei la particulari, pe lângă tarifele mici de cazare care trebuie plătite lunar, căminele asigură şi condiţii bune de trai. Există, însă, la fel ca în orice comunitate, şi „veşnicii nemulţumiţi”, acele persoane care vor comenta întotdeauna, indiferent despre ce este vorba. „Sunt condiţii groaznice, e mizerie, e la fel ca în ceilalţi ani”, a spus un student care a reuşit să obţină un loc în căminul C2, situat pe b-dul. Mamaia nr.124. Din păcate, în mult prea puţine cazuri, studenţii sunt dispuşi să recunoască faptul că o parte din vină, atunci când vine vorba de condiţiile de cazare, le aparţine (mâncare lăsată în camere care atrage gândacii, stricarea mobilierului etc.). Conducerea universităţii realizează, în fiecare vacanţă de vară, dezinsecţia căminelor şi repararea stricăciunilor cauzate de foştii chiriaşi, dar, până în acel moment, studenţii sunt nevoiţi să suporte consecinţele acţiunilor colegilor mai puţin responsabili. Studenţii care nu au „prins” vineri un loc în cămin, mai pot încerca şi pe 29 şi 30 septembrie, între orele 9.00 - 13.00, la cantina universităţii.

Taguri articol


12