Îmbulzeală la Târgul locurilor de muncă de la Pavilionul Expozițional

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
45 de firme, 400 de joburi

Îmbulzeală la Târgul locurilor de muncă de la Pavilionul Expozițional

Eveniment 14 Noiembrie 2014 / 00:00 3169 accesări

Pavilionul Expozițional din Mamaia găzduiește, în zilele de 13 și 14 noiembrie, Târgul Județean al Locurilor de Muncă. Aproximativ 300 de tineri au venit încă din prima zi să-și caute de muncă. Înarmați cu multă dorință de a lucra și CV-uri care de care mai stufoase, toți au trecut, rând pe rând, pe la fiecare din cele 45 de standuri ale firmelor interesate să le ofere o șansă pe piața muncii. ”Dorim să punem față în față tinerii cu angajatorii, astfel încât să le înlesnim șansele de a-și găsi un loc de muncă. Sunt invitate 45 de firme, din diverse domenii, începând de la firmele de recrutare de personal, firme de catering, firme de construcții sau de consultanță”, a declarat responsabilul de consiliere și orientare vocațională din cadrul ”Centrului de garanții pentru TINEri” Constanța, Nicoleta Milea.

JOBURI ÎN DIVERSE DOMENII Posturi de inginer, informatician, macaragiu, agent vânzări, manager vânzări, zugrav, agent curățenie, medic medicină generală, asistent, secretară, asistent manager, lăcătuș, operator calcul sau tâmplar, toate le-au fost întinse pe tavă tinerilor aspiranți la un loc de muncă. În total, 400 de posturi. ”Printre joburile puse la bătaie de angajatori, cele mai multe sunt în domeniul construcțiilor, al serviciilor și în IT”, potrivit responsabilului grup-țintă în cadrul ”Centrului de garanții pentru TINEri” Constanța, Monica Georgescu. Spre exemplu, o firmă din Mangalia dorește să angajeze 36 de ingineri, 4 maiștri în construcții navale, 16 lăcătuși în construcția de nave, 20 de sudori, 16 tubulatori, 20 de electricieni, 33 de mecanici, 20 de polizatori și 5 sablatori. Andrei Diaconu are 32 de ani și este de profesie inginer. A terminat facultatea în 2006, iar în urmă cu 4 ani s-a angajat la o firmă. Zilele trecute, tânărul a primit o veste proastă: a aflat că își va pierde locul de muncă. De aceea și-a pregătit CV-ul și s-a prezentat ieri la târg, încă de la primele ore ale dimineții, în speranța că aceasta va fi șansa lui de reușită. ”Mi-am depus CV-ul în mai multe locuri, sper să am noroc. Eu am experiență și poate îmi voi găsi un job, însă ce șanse au proaspeții absolvenți? Tinerii vor să muncească, dar este greu la ora actuală”, a spus tânărul. ”Abia am absolvit liceul și nu am luat Bac-ul. Este primul târg de joburi la care particip, am mai depus câteva CV-uri online, dar lipsa de experiență și-a spus cuvântul”, a spus o altă candidată. Și alții se află în aceeași situație. ”Mă interesează un job în vânzări, pentru că am abilitatea de a interacționa ușor cu alți oameni, dar, având în vedere că nu am experiență, m-ar interesa și alte domenii”, a spus o altă tânără.

EXPERIENȚA NU ESTE OBLIGATORIE Candidații care nu au practicat cunoștințele dobândite în școală au recunoscut că nu au pretenții salariale foarte mari. Cu toate acestea, angajatorii prezenți la târg ne-au dezvăluit că experiența nu este o condiție obligatorie. ”Noi punem la bătaie două posturi de inginer mecanic în tehnologia sudurii. Bineînțeles că experiența candidaților este un avantaj, însă îi așteptăm pe toți să își depună CV-uri și să ne cunoaștem, pentru că fiecare are o șansă. Singura condiție este să cunoască limba engleză”, a precizat un reprezentant al unei firme de construcții în industria petrolieră, Simona Lazăr. La târg au fost prezente şi firme de recrutare, cu oferte de lucru în toate domeniile. Una dintre companiile de acest fel a venit cu zeci de joburi, majoritatea în străinătate, precum specialist IT, asistenți medicali, medici sau personal pe nave de croazieră. Târgul este organizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), în cadrul proiectului “Garanții pentru TINEri!”. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, implementat de CNIPMMR în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice - lider de proiect, Asociația Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România și Blocul Național Sindical. Toți cei care își caută un loc de muncă și nu au reușit să ajungă la Pavilionul Expozițional sunt așteptați să vină până astăzi la ora 16.00, când târgul se încheie.



12