Îmbulzeală la vaccinarea anti-A/H1N1

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Îmbulzeală la vaccinarea anti-A/H1N1

Dacă până pe 3 ianuarie erau vaccinate 210.000 persoane, după această dată cererile au crescut de 10 ori
Eveniment 08 Ianuarie 2010 / 00:00 901 accesări

Aproximativ 210.000 persoane s-au vaccinat până în 3 ianuarie 2010, iar după această dată, numărul solicitărilor a crescut de zece ori, în condiţiile în care rata de transmitere a virusului a crescut de la 3-4%, la 8-10%, a anunţat, ieri, Ministerul Sănătăţii (MS). „Mă bucură faptul că românii încep să înţeleagă importanţa vaccinării şi că aceasta reprezintă singura modalitate de protecţie în perioadă de pandemie. Îmi pare rău însă că a trebuit să se prăpădească 73 de persoane ca să înţelegem acest lucru”, a declarat, ieri, secretarul de stat în MS, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, într-o videoconferinţă cu prefecţii şi directorii direcţiilor de sănătate publică. În cadrul şedinţei, Direcţiile de sănătate publică judeţene au informat că stocurile de vaccin gripal pandemic Cantgrip au fost epuizate şi s-a cerut suplimentarea acestora cu peste 120.000 de doze.

“ACŢIUNEA DE VACCINARE ESTE FOARTE IMPORTANTĂ ŞI TREBUIE ACCELERATĂ ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ DE PANDEMIE, CÂND RATA DE TRANSMITERE A VIRUSULUI A CRESCUT DE LA 3-4%, LA 8-10%”

Potrivit MS, campania de vaccinare este gratuită şi a fost extinsă la toate categoriile de persoane, atât cele asigurate, cât şi cele care nu au asigurări de sănătate. Direcţiile de sănătate publică sunt obligate să organizeze în regim de urgenţă centre de vaccinare antipandemică în unităţile sanitare, mai ales în cele de boli infecţioase, pentru a creşte rata de vaccinare în această perioadă de val pandemic. Aceste centre sunt destinate în special persoanelor neasigurate sau care nu au medic de familie. Secretarul de stat a atenţionat medicii de familie că s-au primit reclamaţii din partea pacienţilor că în cabinetele de medicină primară nu există vaccin sau medicii nu vor să vaccineze împotriva gripei A/H1N1. “Orice refuz de a vaccina cetăţenii sau obligarea acestora de a semna declaraţii prin care să îşi asume eventualele reacţii adverse ale vaccinului reprezintă acţiuni care pot fi sancţionate”, a spus secretarul de stat. Atât în unităţile sanitare, cât şi în cabinetele de medicină de familie este obligatorie purtarea echipamentului de protecţie. De asemenea, în spitale este necesară asigurarea asistenţei medicale specifice, asigurarea stocurilor de medicamente antivirale şi a medicamentelor antibiotice cu spectru larg.

SUPLIMENTARE. Secretarul de stat în MS, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel a anunţat că numărul de doze de vaccin va fi suplimentat: “Avem solicitări de suplimentare a dozelor, care se va întâmpla mâine (n.r. - azi). Vom avea un vârf, numărul începând să scadă din a doua parte a lunii februarie. Românii trebuie să ia legătura cu medicul de familie şi să stabilească ziua de vaccinare. Medicii trebuie să se vaccineze, să nu mai auzim că în teritoriu medicii nu au vaccin şi nu fac vaccinarea”. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, până în prezent, în judeţul nostru s-au efectuat 11.325 de vaccinări împotriva virusului gripal A/H1N1.



12