„Îmi reproşez lacunele de comunicare”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Prefectul a demisionat:

„Îmi reproşez lacunele de comunicare”

Eveniment 01 Februarie 2014 / 00:00 1510 accesări

VIZITĂ Moda coordonării prin telefon de la Bucureşti a trecut. Mai nou, miniştrii bat drumurile ţării pentru a vedea dacă cei din teritoriu îşi fac bine treaba. Un exemplu l-a oferit vicepremierul Liviu Dragnea, care a efectuat, vineri, o vizită în judeţul Constanţa, pentru a vedea situaţia după viscol. „Constanţa a fost cea mai afectată în timpul viscolului: cantităţile de zăpadă au fost impresionante şi aici au fost cele mai multe necazuri, oameni cu probleme medicale sau blocaţi în nămeţi. Aţi avut, la un moment dat, 217 oameni blocaţi în zăpadă şi zeci de urgenţe medicale, iar în total, în sud-est, au fost salvate peste 1.000 de persoane. Faptul că nu a fost nicio victimă în judeţul Constanţa arată că sistemul de comandă unică a funcţionat bine şi că toţi cei care au fost implicaţi au făcut o treabă bună şi au avut curaj”, a spus Dragnea. Vicepremierul a adăugat că au fost puţine localităţi izolate, în condiţiile în care anul trecut vedea la televizor oameni izolaţi şi după două săptămâni de la declanşarea stihiilor iernii. Dragnea a spus că, în noaptea de miercuri spre joi, cea mai grea situaţie dintre toate judeţele cu cod roşu a fost la Constanţa, între Cogealac şi Tariverde, unde peste 80 de persoane au fost blocate pe DN 22 Constanţa - Tulcea. Referitor la judeţul nostru, vicepremierul a afirmat că autorităţile au acţionat în general bine din punct de vedere al salvării oamenilor. Însă a atras atenţia că forţele implicate în Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă trebuie să realizeze analize serioase, pentru a putea acţiona mai bine pe viitor. „Linia între viaţă şi moarte este extrem de subţire şi orice ezitare poate să facă diferenţa. Orice informaţie sau comunicare proastă poate să cauzeze moartea. Degeaba se acţionează în 90% din timp bine, dar 10% - nu. Şi 1% contează”, a spus Dragnea.

NEMULŢUMIRE În timpul vizitei, Dragnea a mai cerut să se analizeze contractele pe care CNADNR le are cu firmele de deszăpezire, în contextul în care el nu a fost mulţumit, spre exemplu, de modul cum s-a acţionat pe DN 2A Constanţa - Hârşova. În schimb, vicepremierul a afirmat că este mulţumit de cum s-a acţionat pe drumurile judeţene. El a precizat că obiectivul în perioada următoare este ca toată zăpada să fie îndepărtată de pe drumurile naţionale, judeţene şi comunale şi să se dea cu antiderapant, iar acolo unde sunt oameni în vârstă sau cu probleme medicale şi care au zăpadă în curte, să fie ajutaţi de jandarmi sau de armată.

DEMISIE Deşi a fost, în general, mulţumit de acţiunile din judeţ, Liviu Dragnea a avut, totuşi, o obiecţie: lacunele de comunicare din cadrul Comandamentului, fapt pe care i l-a reproşat prefectului Bola între patru ochi. La finalul discuţiei, reprezentantul Guvernului în teritoriu şi-a anunţat demisia. Bola a precizat că, deşi îşi reproşează că nu a comunicat bine, a existat o bună colaborare din partea tuturor instituţiilor. „Nu am avut pierderi de vieţi omeneşti“, a conchis prefectul demisionar. Vicepremierul l-a informat pe Bola că îşi va menţine prerogativele până la şedinţa de Guvern de miercuri, când se va lua act de gestul lui.

Satul Poiana, „scos din nămeţi”

Imediat după întâlnirea de la Prefectură, vicepremierul s-a oprit în satul Poiana, aflat la trei kilometri de Ovidiu. Ninsorile şi viscolul din urmă cu două zile blocaseră accesul spre localitate. A fost nevoie de trei utilaje pentru a degaja drumul. În acelaşi timp, Primăria Ovidiu şi-a mobilizat toţi angajaţii pentru curăţarea uliţelor, dar şi a gospodăriilor bătrânilor şi persoanelor bolnave. Primăria a chemat în ajutor inclusiv jandarmii. „Suntem cu utilajele de 36 de ore, iar oamenii au lucrat în flux continuu”, a spus primarul George Scupra. Vizita vicepremierului i-a luat prin surprindere pe localnici, cărora nu le-a venit să creadă că un înalt demnitar al statului şi-a făcut timp pentru ei. Chiar dacă au fost prinşi în nămeţi, localnicii nu au uitat să fie ospitalieri şi au vrut să fie şi ei recunoscători pentru ajutorul dat. Încântată de prezenţa vicepremierului, o pensionară în vârstă de 63 de ani a vrut să-l omenească pe înaltul oaspete cu tradiţionala pâine cu sare, stropită cu ţuică, vin sau vişinată, după preferinţă. După ce a refuzat politicos, vicepremierul a rugat-o pe femeie să intre în casă, ca să nu îngheţe, iar el şi-a continuat vizita şi la alte persoane nevoiaşe, cărora Primăria Ovidiu le-a oferit şi câte o pungă cu alimente. „Îmi doresc ca toţi primarii să acţioneze la fel şi oamenii să primească ajutor atunci când au nevoie“, a spus vicepreşedintele, Senatului Nicolae Moga.

Taguri articol


12