Îmi vând casa şi îl/o trimit pe fii-miu/fii-mea la studii în străinătate?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Educația de calitate se face pe bani grei

Îmi vând casa şi îl/o trimit pe fii-miu/fii-mea la studii în străinătate?

Educație 22 Octombrie 2017 / 15:40 2504 accesări

Obrazul subțire cu cheltuială se ține! Studiile în afara țării pot usca buzunarele oricărui român cu venituri medii, un an de liceu sau universitate ajungând să coste mai mult decât un apartament ultracentral, în oricare oraș mare din România. Cu toate acestea, cântărind beneficiile pe termen lung, unii români aleg să facă sacrificii pentru copiii lor.

Vrem ce-i mai bun pentru copiii noștri: cea mai bună educație, cea mai bună școală, cea mai și cea mai din toate. Numai că nu întotdeauna socoteala de acasă se potrivește cu cea din târg. Una dintre variantele cele mai râvnite în viziunea părinților, dar și a copiilor este studiul în străinătate. Însă și aici, lucrurile de calitate se plătesc. Și se plătesc cu bani grei. Costurile taxelor de școlarizare pentru un liceu privat sau o universitate din străinătate, din Europa sau America, se pot ridica la valoarea unui apartament cu 3 camere în buricul târgului. Evident că există reduceri și ceva beneficii dacă se îndeplinesc anumite condiții, dar taxele nu se reduc niciodată la zero, indiferent cât de capabil ar fi un elev român.

Drumul unui elev român de pe băncile școlilor noastre până în campusurile europene este pavat cu teste de limbă și matematică, tone de formulare de completat, interviuri, scrisori de recomandare și mulți, mulți bani.

Primul pas spre un astfel de ideal este contactarea unui consultant educațional. Acesta, împreună cu părinții, analizează care sunt opțiunile de studiu în străinătate și din miile care există alege ce i se potrivește mai bine copilului. „După alegerea celor mai bune variante, de regulă facem un top 5, începe procesul de pregătire și aplicare“, spune Larisa Pospai, regional manager al IntegralEdu Constanța.

Dacă vă gândiți la o modalitate pentru scăderea taxei de școlarizare și la obținerea unei burse, trebuie să știți că opțiunile sunt limitate și în niciun caz aceasta nu este de 100%. Bursele variază de la școală la școală, fiind de merit, sociale, sportive, excelență, cel mai adesea acoperind până la 50% din taxa de școlarizare. „Am avut însă și situații în care studenții au primit burse de merit ce au acoperit integral costul de școlarizare“, ne-a precizat Larisa Pospai.

În Marea Britanie, taxele de școlarizare pentru programele de licență sunt de 9.250 lire/an, iar cele pentru programele de master încep de la 6.000 lire/an. Cât privește sistemul liceal, taxele de școlarizare anuale, cu pensiune încep de la 15.000 lire sterline și pot ajunge până la 60.000 lire, în funcție de condițiile pe care le oferă colegiul respectiv, de sistemul pe care îl aplică etc.

În Olanda, taxa pentru programele de licență este de 2.006 euro/an, iar programele de master încep de la 2.006 euro/an pentru universitățile de Research (cercetare) și ajung la 6.000 euro/an la universitățile de Applied Sciences (științe aplicate).

Cele mai prietenoase și ieftine sunt țările nordice - Denemarca, Suedia, Norvegia și Canada, unde studiile sunt gratuite, iar studenții, de exemplu, se pot angaja pe perioada studiilor și primesc ajutoare financiare sub formă de burse, acordate de stat. „Printre cele mai populare destinații de studiu, alese de tinerii români, se numără Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Elveția, Germania, SUA. Însă acestea nu sunt singurele țări în care aplică pentru studii universitare tinerii din România, o parte aleg Franța, Italia, Spania, Austria, Suedia etc.“, spune regional manager al IntegralEdu Constanța.

MAI MULTĂ PRACTICĂ, MAI PUȚINĂ PĂLĂVRĂGEALĂ

Printre beneficiile studiilor făcute în afara granițelor țării noastre se numără, potrivit Larisei Pospai, o excelentă diversitate în ceea ce privește domeniile de studiu, aplicabilitatea programelor de studiu la cerințele pieței muncii, la societatea de astăzi, mediul internațional care dezvoltă tânărul pe toate planurile, posibilități de angajare mult mai multe și diverse după absolvire, la nivel internațional. „O diferență notabilă față de studiile oferite în țară este ponderea studiului practic în programul de studiu general și faptul că studiile tind să fie mult mai nișate, adaptate pieței curente. De asemenea, există oportunitatea de a lucra în echipă, a petrece un semestru într-o altă universitate pentru schimb cultural, dar și șansa de a face un stagiu de practică în domeniul studiat“, a punctat specialistul IntegralEdu.

„Pentru a ne face o idee de cât de mult a evoluat interesul tinerilor români pentru studiile universitare din străinătate, de la intrarea României în UE până azi, putem da exemplul Olandei, unde de la 89 de studenți, câți erau în 2007, anul trecut s-a ajuns la peste 1.600 de studenți. De asemenea, statisticile recente accesate de IntegralEdu arată că, anul trecut, pentru universitățile britanice au aplicat cu 12% mai mulți români decât în 2015. În anul academic 2015 - 2016, 6.360 de tineri din România au ales să-și continue studiile în Marea Britanie, conform datelor UCAS (sistemul centralizat de admitere în Marea Britanie)“, spune managerul IntegralEdu.

O parte dintre tinerii plecați la studii în străinătate se întorc în țară, unii își fac o afacere, alții se angajează în domeniul în care au studiat, ceilalți aleg să-și înceapă o viață în țara în care au studiat, de multe ori la companiile unde și-au făcut practica din timpul studiilor, sau peste tot în lume. „Nu există o statistică certă cu privire la asta, dar putem aproxima că raportul celor care se întorc în țară și celor care rămân acolo unde au studiat este de 50 - 50%“, a adăugat Larisa Pospai.



12