Un tânăr imigrant afgan a fost împuşcat mortal de un vânător, în apropierea frontierei Serbiei cu Bulgaria, anunţă autorităţile de la Belgrad. Forţele de securitate sârbe patrulau în cursul serii de marţi în apropierea oraşului Pirot din sud-estul Serbiei, când au auzit foc de arme înainte de a vedea şase imigranţi, unul dintre ei fiind atins de un glonţ în zona pieptului. Un grup de vânători se afla la faţa locului, unul dintre aceştia fiind reţinut. Nu s-a precizat dacă tragerea a fost sau nu accidentală. La sosirea serviciilor de urgenţă, doctorii nu au mai putut decât constata moartea cetăţeanului afgan în vârstă de 20 de ani, au declarat autorităţile sârbe, fără a oferi alte informaţii.
Serbia se situează pe ruta Balcanilor folosită de imigranţi din Orientul Mijlociu, Asia şi Africa pentru a ajunge în Europa occidentală. Chiar dacă, oficial, această rută a fost declarată închisă în luna martie, imigranţii continuă să traverseze regiunea. Sute de imigranţi rămân blocaţi într-o zonă situată la frontiera dintre Serbia şi Ungaria, după ce autorităţile ungare au adoptat reglementări noi, mai stricte, pentru a stopa afluxul de extracomunitari. Conform noilor reglementări, imigranţii ce nu trec de controlul de la graniţa ungară trebuie să se întoarcă la cea mai apropiată zonă de tranzit, în cazul acesta, zona delimitată de gardul metalic, construit la frontiera cu Serbia.
Organizația Mondială a Migrației a anunțat că cel puțin 2.900 de imigranți au decedat sau au fost dați dispăruți în primele șase luni ale anului 2016, în timpul încercării de traversare a Mării Mediterane, reprezentând o creștere de 37% față de ultimele șase luni ale anului precedent. Cele mai multe dintre aceste cazuri au fost înregistrate în zona centrală a Mediteranei. Pe ruta din această zonă, folosită de imigranții care încearcă să traverseze marea venind dinspre Africa de Nord pentru a ajunge în Italia, au călătorit aproximativ 70.000 de persoane în prima jumătate a anului 2016, fiind înregistrate 2.484 de decese. Frank Laczko, directorul centrului de analiză a datelor privind migrația globală din cadrul Organizației Mondiale a Migrației, a declarat că ”numărul persoanelor care au traversat nu a crescut foarte mult, însă riscul de pierdere a vieții rămâne ridicat și este în creștere”.
Pe de altă parte, ruta din estul Mediteranei a fost folosită de 154.000 de persoane care au ajuns în Grecia venind dinspre Turcia și s-au înregistrat 376 de decese în primele șase luni ale acestui an. În anul 2015, aproximativ 885.000 de imigranți au folosit această rută pentru a ajunge în Grecia, însă numărul celor care folosesc această rută a scăzut cu 98% după intrarea în vigoare a acordului între UE și Turcia privind limitarea migrației, din martie 2016.