Imigranţii din Franţa trebuie să înveţe imnul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Imigranţii din Franţa trebuie să înveţe imnul

Externe 10 Noiembrie 2008 / 00:00 640 accesări

Ministrul francez al Imigraţiei, Brice Hortefeux, un apropiat al lui Nicolas Sarkozy, consideră că imigranţii care vor să rămînă pe teritoriul ţării trebuie să înveţe imnul naţional al acestei ţări. Oficialul francez, în vîrstă de 50 de ani, dispune de susţinerea totală a preşedintelui Sarkozy. A făcut această sugestie în timpul unei conferinţe europene pe tema imigraţiei, la Vichy. “La Marseillaise este deseori perceput ca un cîntec şi nu ca o lecţie. Nu sîntem capabili să explicăm suficient imigranţilor care vor să trăiască în Fraţa de unde vine cîntecul, ce înseamnă şi ce valori promovează”, a explicat acesta. Fiind o chemare la arme, puţine imnuri naţionale sînt la fel de sîngeroase precum La Marseillaise, intitulată iniţial “Cântec de război al armatei Rinului”. “La arme, cetăţeni!”, îndeamnă imnul Franţei.

În ultima vreme, autorităţile franceze şi-au intensificat eforturile de a reglementa situaţia cetăţenilor care stau ilegal pe teritoriul ţării. Totodată, se încearcă şi reglementarea situaţiei locative a comunităţii rrom din Franţa. De exemplu, autorităţie franceze caută un loc potrivit pentru relocarea a 122 de rromi care locuiesc pe un teren viran, pe o proprietate privată, în oraşul francez Frejus, din mai 2007. Acesta este al patrulea loc, în cinci ani, unde se instalează şi de unde sînt expulzaţi. Rromii trăiesc din mai anul trecut pe acel teren, dar comunitatea de 28 de familii s-a format în cinci ani. Comunitatea rrom este nevoită să plece şi din Frejus, după ce a fost emis oficial ordinul de expulzare. Însă, a obţinut o amînare, iar autorităţile publice încearcă să caute alte locuri unde să o mute. Circa 20 de copii rrom merg la şcoală sau la colegiu în Frejus.

După victoria lui Barack Obama în alegerile prezidenţiale din SUA, mai multe personalităţi politice din Franţa au cerut „o acţiune pozitivă” care să permită o mai bună reprezentare a diversităţii, într-un Manifest pentru egalitate reală. „Neglijîndu-şi propria diversitate, Franţa nemulţumeşte majoritatea tinerilor şi îi împiedică să fie mîndri de ţara lor”, se arată în manifestul dat publicităţii de „Journal du Dimanche”, principiu susţinut în document şi de Carla Bruni-Sarkozy, soţia preşedintelui francez. Semnatarii documentului mai cer implementarea unor politici publice care să combată consecinţele sociale ale discriminării. Manifestul este şi o critică adusă preşedintelui Sarkozy, care s-a declarat, în timpul campaniei electorale din 2007, favorabil unei „discriminări pozitive”, noţiune exclusă în numele principiului egalităţii din Republica Franceză, care interzice în special orice statistică bazată pe criterii rasiale sau etnice.



12