Imigranţii ruşi în Israel, un obstacol în calea păcii?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Imigranţii ruşi în Israel, un obstacol în calea păcii?!

Externe 24 Septembrie 2010 / 00:00 360 accesări

”Imigranţii ruşi în Israel constituie un obstacol important în calea încheierii păcii cu palestinienii”, a apreciat fostul preşedinte american Bill Clinton, a cărui soţie, Hillary Clinton, este în prezent secretarul de Stat al SUA. El a estimat într-o conferinţă de presă, la New York, că ”un număr tot mai mare dintre membrii forţelor de apărare israeliene sunt copii ai ruşilor şi coloniştilor, reprezentând nucleul dur al celor care se opun unei divizări a ţării. Aceştia tocmai au venit în Israel, care este ţara lor, şi s-au angajat pentru viitor, pe teritoriul acesteia. Ei nu îşi pot imagina că un motiv istoric sau alte revendicări pot justifica o divizare a ţării”, a subliniat el, potrivit revistei ”Foreign Policy”. În opinia lui Clinton, ”evreii israelieni cei mai mari susţinători ai păcii sunt cei care s-au născut în Israel, care îşi pot identifica originile familiale cu mai multe secole în urmă. Ei îşi pot imagina că împart un viitor cu palestinienii, pentru că pot pune aceste evenimente într-un context istoric. Evreii care au imigrat din Europa în Israel, de mai multe generaţii, sunt, de asemenea, susţinătorii păcii dar într-un grad mai mic”. Bill Clinton mai apreciază că evreii din Africa de Nord, care au imigrat în Israel în anii \'70, constituie un ”electorat schimbător”. Premierul israelian şi-a exprimat ”regretul” faţă de aceste comentarii. ”Ca prieten al Israelului, Bill Clinton ştie cu siguranţă că imigranţii din fosta Uniune Sovietică au contribuit şi continuă să contribuie foarte mult la progresul, dezvoltarea şi consolidarea forţelor israeliene de apărare şi a statului Israel. Doar un Israel puternic poate contribui la o pace sigură şi durabilă”, a comentat el.

Preşedintele SUA, Barack Obama, consideră că, ”într-un an, Palestina ar putea deveni membră a ONU, dacă procesul de pace din Orientul Mijlociu va avea succes”. Obama le-a reamintit, ieri, principalilor actori din Orientul Mijlociu, de tradiţia de toleranţă a iudaismului, creştinismului şi islamului, pentru a ajunge la un tratat de pace. Discursul preşedintelui american la tribuna Adunării Generale ONU intervine într-un moment crucial pentru negocierile de pace între palestinieni şi israelieni. Negocierile au fost reluate la începutul lui septembrie şi sunt intermediate de SUA. Un moratoriu privind construcţiile în coloniile israeliene din Cisiordania expiră la sfârşitul lunii septembrie, iar palestinienii cer prelungirea acestuia.

În ciuda eforturilor diplomatice de pace, miercuri, cel puţin 20 de persoane au fost rănite în confruntări izbucnite în Ierusalimul de Est, după moartea unui palestinian, ucis de membri ai unei companii de securitate care se ocupă de paza coloniştilor israelieni. Forţele de ordine israeliene au comunicat că au ripostat la atacuri cu pietre, lansate de tineri palestinieni. Opt palestinieni au fost arestaţi. Incidente sporadice, în special atacuri cu sticle incendiare, au fost semnalate miercuri seară, în unele cartiere arabe din Ierusalim. Trei vehicule israeliene, printre care şi o maşină de poliţie, au fost incendiate, iar geamurile unui autobuz au fost sparte. Zece israelieni, inclusiv trei poliţişti, au fost răniţi.

Taguri articol


12