Veşti bune pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM). O Ordonanţă de Urgenţă adoptată de Guvern ajută IMM-urile să acceseze de la bănci linii de finanţare pentru capital de lucru de maximum 5 milioane de lei, creditele fiind garantate în proporţie de 50% de către stat, în cadrul unui program pe trei ani cu un plafon de garantare de până la două miliarde de lei. Potrivit Ordonanţei respective, garanţia va fi de maximum 50% din valoarea finanţării acordate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii.
CONDIŢII Potrivit actului normativ, nu sunt eligibile pentru acest program IMM-urile care activează în intermedieri financiare şi asigurări, tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope, activităţi de închiriere şi leasing, activităţi de investigare şi protecţie. „Programul ţinteşte IMM-urile care au un business sustenabil şi a căror activitate are un efect multiplicator mai mare în economia reală. Mecanismul programului este similar cu cel al programului „Prima Casă““, se precizează în nota de fundamentare a documentului. „Pentru acoperirea riscurilor rezultate din acordarea garanţiilor în cadrul programului, precum şi pentru finanţarea anuală a capitalului, se constituie Fondul de risc pentru întreprinderi mici şi mijlocii. De la data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă, sumele existente în Fondul de risc pentru Programul Mihail Kogălniceanu pentru întreprinderi mici şi mijlocii se transferă în fondul de risc constituit conform prezentei Ordonanţe de Urgenţă, care funcţionează ca fond de risc unic pentru ambele programe“, se menţionează în act.
IPOTECĂ IMOBILIARĂ Dacă disponibilul fondului de risc nu acoperă valoarea de executare a garanţiilor, acesta se alimentează de la bugetul de stat prin alocaţiile bugetare anuale pe perioada 2013-2018, prin bugetul Ministerului Finanţelor Publice. Întrucât garanţia acoperă maximum 50% din valoarea finanţării, beneficiarul are obligaţia să constituie în favoarea Ministerului Finanţelor o ipotecă mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la instituţia de credit finanţatoare, valabilă până la stingerea creanţelor datorate de acesta în baza contractului de garantare, în limita liniei de credit contractate.