Imnul, amintire dragă din copilăria unei fiice de veteran

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sărbătoare solemnă pentru Români

Imnul, amintire dragă din copilăria unei fiice de veteran

Eveniment 30 Iulie 2015 / 00:00 633 accesări

La fel ca în fiecare an, Ziua Națională a Imnului a fost sărbătorită, printr-un ceremonial militar, ce a avut loc pe esplanada din fața Comandamentului Flotei. Sub privirile zecilor de oficiali și simpli vizitatori emoționați și curioși deopotrivă, fanfara Forțelor Navale a interpretat toate cele șase imnuri naționale pe care le-a avut România: „Marş triumfal şi primirea steagului şi a Măriei Sale Prinţul Domnitor” (imnul României între anii 1862 şi 1884), „Trăiască Regele” (1884 - 1948), „Zdrobite cătuşe” (1948 - 1953), „Te slăvim, Românie!” (1953 - 1977), „Trei culori” (1977 - 1989) și „Deșteaptă-te, române!” (1990 - prezent). Manifestarea a culminat cu defilarea Gărzii de Onoare formată din trei plutoane ale Garnizoanei Constanța.

SEMNIFICAȚIE DEOSEBITĂ Vădit emoționată și impresionată de manifestări a fost și Ana Maxim, o constănțeancă de 83 de ani, care a urmărit și a intonat, la unison cu fanfara, aproape fiecare imn. Pentru ea, odele naționale ale României au o semnificație aparte. „Când eram la școală, îmi amintesc serbările în timpul cărora ieșeam cu toții în curtea școlii și cântam din toți rărunchii „Trăiască Regele!”, în timp ce tricolorul era înălțat pe catarg. Am intonat imnul Regelui și atunci când am fost selectată pentru corul bisericii. Îmi amintesc cu drag de acele momente”, a spus constănțeanca. Ea ne-a mai mărturisit că participările la serbări și momentele petrecute la cor au ajutat-o să treacă mai ușor peste lipsa tatălui său, pe care aștepta să vină din război. „Eram foarte mică atunci când tatăl meu a plecat pe front. Îmi amintesc că, atunci când a fost recrutat, a fugit din unitatea militară și a venit acasă, pentru câteva ore, să ne vadă și să își ia rămas bun. S-a întors din război grav bolnav și a murit când eu aveam 13 ani. A fost un moment foarte dureros”, a povestit femeia, care ne-a spus că a venit special la manifestări.

ORIGINEA IMNULUI Ziua Imnului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an pe 29 iulie. „Deşteaptă-te, române!” a fost cântat pentru prima dată în 29 iulie 1848, în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea actualului imn naţional al României se află poemul patriotic „Un răsunet” de Andrei Mureşanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului ”Foaie pentru minte, inimă şi literatură”. Versurile poemului au fost puse pe o melodie culeasă de Anton Pann. Interzis de regimul comunist timp de aproape o jumătate de secol, ”Deşteaptă-te, române!” a fost desemnat imediat după decembrie 1989 Imnul Naţional al României și a fost consacrat prin Constituţia din 1991. Conform acesteia, Imnul Naţional este considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.

Taguri articol


12