Imobilizarea suspecților, cascadorie fără voie, între lege și abuz

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Deciziile care îi bântuie pe polițiști

Imobilizarea suspecților, cascadorie fără voie, între lege și abuz

Eveniment 30 Decembrie 2014 / 00:00 3436 accesări

Ce justifică sau, mai exact, cum explică polițiștii situațiile în care intervin în forță pentru imobilizarea unor suspecți periculoși și agresivi? Răspunsul din manual este „orientarea”! Sună vag, iar oamenii legii spun că așa este și legea care reglementează acest „teritoriu”. „Atunci când te afli în teren, în doar câte secunde trebuie să iei o hotărâre pe care alții o studiază apoi luni în șir. Deciziile, însă, se iau sub presiunea momentului, iar mulți nu înțeleg acest lucru. Uneori, agentul este singur atunci când răspunde la o solicitare, iar acest aspect crește stresul pe care el îl resimte. În trei secunde polițistul trebuie să ia decizia dacă folosește sau nu armamentul din dotare“ spune liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) Constanța, Vasile Zelcă. „Totul depinde din ce parte privești situația. O acțiune legală poate părea altora un abuz. Între cele două variante există o linie foarte subțire care nu se vede. Nicio speță nu este asemănătoare cu alta. Noi avem cărți pe care le studiem și proceduri pe care le cunoaștem, însă cheia este orientarea“, a adăugat Vasile Zelcă.

BLESTEMUL ORIENTĂRII

„Orientarea este cuvântul pe care îl urăsc toți polițiștii. Noi avem cadrul general stabilit pentru intervenții însă, la fața locului, trebuie să te orientezi. În timpul intervenției, polițistul trebuie să se gândească și la el, la propria lui siguranță, mai ales dacă nu are o legislație puternică să îl apere. Avem un Ordin care oferă asistență juridică polițistului, însă, paradoxal, acesta nu îi apără pe agenți atunci când sunt victime... În Ordinul MAI 9/ 2009 este stipulat doar că sumele necesare asistenței juridice a polițistului sunt suportate de unitate pentru faptele comise de acesta în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. În niciun paragraf al acestui ordin nu se precizează și ajutorul pentru cazurile în care suntem victime. Statul ar trebui să își protejeze polițistul care este victimă pentru a încuraja acțiunea din partea lui“, a spus liderul SNPPC Constanța, Vasile Zelcă.

ABUZ SAU INTERVENȚIE SALVATOARE?

Din cauza „orientării“, trei polițiști din Mihai Viteazu, printre care și șeful de post, au fost trimiși în judecată pe 9 decembrie pentru purtare abuzivă. Cazul care i-a adus în fața judecătorilor pe oamenii legii a avut loc la începutul acestui an. Şeful postului de poliţie Mihai Viteazu, Cătălin Mihai Manea, împreună cu doi colegi, Ciprian Uşurelu şi Adrian Chiţu, au intervenit pentru a aplana un scandal izbucnit în curtea unui localnic. În momentul în care au ajuns la fața locului, oamenii legii au găsit un tânăr, în stare avansată de ebrietate, care ținea un cuțit la gâtul mamei sale și amenința că o va omorî. Având în vedere situația, polițiștii au intervenit în forță și l-au imobilizat pe suspect. După câteva săptămâni, însă, acesta a depus plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța împotriva polițiștilor. În urma cercetărilor efectuate, procurorii i-au trimis în judecată pe cei trei polițiști pentru purtare abuzivă.

Taguri articol


12