Impactul încălzirii globale asupra Oceanului Arctic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Impactul încălzirii globale asupra Oceanului Arctic

Monden 26 August 2009 / 00:00 428 accesări

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi-a programat o vizită în teritoriul norvegian Svalbard, săptămîna viitoare, pentru a evalua impactul încălzirii globale asupra Oceanului Arctic. Pe parcursul vizitei de două zile, secretarul ONU va vizita staţiile de cercetare polară şi Global Seed Vault, un depozit de seminţe congelate din specii indispensabile alimentaţiei umane. Ban Ki-moon se va întîlni şi cu premierul şi cu şeful diplomaţiei norvegiene. Secretarul general al ONU a făcut o prioritate din schimbările climatice pe parcursul mandatului său şi a lansat un apel către guvernele lumii să ajungă la un acord în privinţa documentului ce va înlocui Protocolul de la Kyoto, ce expiră în 2012. Vizita sa vine într-un moment în care a primit critici dure din partea reprezentantului Norvegiei la Naţiunile Unite, Mona Juul, pentru pasivitatea cu care tratează problemele globale.

O veste bună vine însă din partea oamenilor de ştiinţă neo-zeelandezi. Aceştia au ajuns la concluzia că arborii din întreaga lume cresc şi se răspîndesc mai mult şi mai repede datorită temperaturilor ridicate. De pe coasta de vest a SUA şi pînă în nordul Siberiei şi sud-estul Asiei, copacii cresc la altitudini mai mari, pe măsură ce climatul se încălzeşte tot mai mult. Dintre cele 166 de regiuni studiate, copacii avansează în peste jumătate dintre acestea. Însă, aceştia nu reacţionează la încălzirea globală aşa cum se aşteptau oamenii de ştiinţă. Se pare că abilitatea arborilor de a se răspîndi pe noi suprafeţe depinde în mod expres de iernile mai calde şi nu de creşterea temperaturilor pe timpul verii, au arătat cercetătorii de la Universitatea Lincoln din Noua Zeelandă. Limitele zonelor de pădure tind să se formeze în orice loc în care condiţiile de creştere devin prea aspre. De exemplu, la altitudini mai mari, climatul devine deseori prea rece pentru ca pomii să supravieţuiască. Aceasta este limita pînă la care cresc arborii şi arbuştii. Însă, temperaturile medii din întreaga lume au crescut în ultimul secol. Iar această încălzire a fost mai pronunţată la altitudini mai mari, mai exact, la limita la care cresc arborii. De aceea, copacii au avansat pe regiuni mai înalte ale munţilor sau mai la nord şi mai aproape de poli.

Potrivit cercetătorilor, temperatura aerului de pe glob a crescut cu o medie de 0,013 grade Celsius annual, în ultimul secol.



12