Greenpeace Romania atrage atenţia asupra problemelor care deja apar în programul de subvenţionare de stat a montării de panouri fotovoltaice de către persoane fizice, potrivit Economica.net. "Apetitul scăzut al instalatorilor pentru programul de finanţare al AFM este îngrijorător. Chiar şi dacă vor fi 200 de instalatori validati pe 15 martie, va fi complicat, dacă nu imposibil, să fie epuizate fondurile puse la dispoziţie. În medie, numărul de instalări anuale per firma ar trece de 130. Sarcina lor va fi cu atât mai dificilă dacă luăm în calcul şi perioadele de ofertare, introducere a datelor în sistemul informatic al AFM, aşteptare a documentelor eliberate de autorităţi", a declarat Marian Mândru, de la Greenpeace România, pentru Economica.net.
El atrage atenţia asupra unei realităţi deja sesizate. Numărul de firme care au depus la Administraţia Fondului pentru Mediu dosarele de validare pentru a deveni autorizaţi şi a putea instala la oameni acasă instalaţiile fotovoltaice este destul de mic, şi, mai mult, o parte din solicitările lor au fost deja respinse.
Firmele de instalatori sunt importante pentru că, practic, prin ele se derulează programul prin care în final clienţii ajung să aibă instalaţii fotovoltaice acasă. Or, după cum arată şi Mândru, ca să se poată folosi toţi banii din program, chiar dacă vor fi acreditate în final 200 de firme, tot va fi complicat. "Ar însemna, pentru fiecare firmă, un proiect la fiecare două zile lucratoare (uitând de problemele de cashflow pentru instalatori, de timpii morţi pentru introducerea datelor în sistem, ofertare, lipsă personal specializat etc.). Pare destul de complicat, dacă nu imposibil să fie folosiţi toţi banii din finanţare", ne-a spus oficialul Greenpeace. Iar despre neajunsurile acestui program şi de ce poate fi riscant a vorbit, mai demult, chiar patronul unei firme de instalatori. Asta mai ales pentru că firmele pun instalaţiile preponderant din banii lor, pe care îi recuperează apoi de la stat.