IMPERIALISMUL ŢARIST

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Editorial

IMPERIALISMUL ŢARIST

Politică 13 August 2008 / 00:00 419 accesări

De cîteva zile, toate agenţiile de ştiri nu mai contenesc să dea publicităţii comunicate de presă. Televiziunile au ediţii speciale de ştiri, însă au recunoscut în unanimitate că informaţiile se schimbă de la o oră, la alta. Nici măcar eu nu ştiu ce schimbări de situaţie vor interveni între momentul în care scriu acest editorial şi data apariţiei sale în ziar. Este vorba, desigur, despre conflictul militar din Georgia!

Imaginile cu răniţi şi refugiaţi din această ţară au făcut deja înconjurul lumii.

Pravoslavnica Rusie şi-a dat încă o dată în petic, reacţionînd violent faţă de pretenţiile teritoriale legitime ale fostei republici sovietice din Caucaz. Sub pretextul protejării populaţiei rusofone din provinciile separatiste Osetia şi Abhazia, trupele ruseşti au încălcat suveranitatea Georgiei, stat independent ce a fost la un pas de a intra în NATO, în această primăvară. Deşi faţada diplomatică a operaţiunilor este asumată de actualul preşedinte Medvedev, toţi ştiu că în spate se află eminenţa cenuşie care dirijează baletul politic şi militar, anume „premierul” KGB-ist Vladimir Putin… Sincer vorbind, n-ar trebui să ne mire prea mult ceea ce se întîmplă, fiindcă Rusia nu şi-a ascuns niciodată imperialismul ţarist, vechi de o mie de ani. Iată cum îşi dă acum arama pe faţă un imperiu modern! În locul Georgiei putea să fie Basarabia, deşi Băsescu a negat această variantă. Stau şi mă întreb, în situaţia de faţă, de ce se mai supără unii şefi de state pe aşa zisul „imperialism american” din Orient? Acolo lucrurile se joacă pe faţă, crîncen, dar transparent! În schimb, Rusia are ipocrizii politice şi vicleşuguri diplomatice, dovedind că „democraţia” din acest imperiu oligarhic este doar un fard electoral destinat să-i păcălească pe ageamii.

Iar ageamiii sînt chiar occidentalii! Cîte zile au trecut de la începutul conflictului şi pînă la reuniunea miniştrilor de externe din ţările UE? Ce a făcut preşedintele Bush în apărarea Georgiei, mai mult decît nişte „ameninţări diplomatice”? Este foarte probabil ca mica republică din Caucaz să fi comis gestul politic şi militar de-a dreptul sinucigaş împotriva Rusiei, tocmai pentru a provoca reacţia marilor puteri occidentale! Şi cu ce s-a ales? Rusia continuă să şantajeze întreaga Europă cu preţul gazului şi nu vrea să cedeze niciun milimetru din sfera de influenţă asupra fostului spaţiu sovietic. Pentru cei din urmă naivi de pe lumea asta, ceea ce se întîmplă acum ar trebui să dovedească limpede cît de periculoasă rămîne Rusia şi vecinătatea ţării noastre cu ea… După închiderea acestui conflict, echilibrul geostrategic al Mării Negre nu va mai semăna cu ceea ce a fost pînă acum.

Dacă tot a venit vorba de România, nu pot să închei fără a constata limba de lemn în care au fost redactate comunicatele şedinţelor CSAT: Războinicul Băsescu, care a deranjat pe toată lumea şi are opinii despre orice, s-a făcut dintr-o dată mieluşel. Popeye, mănîncă spanacul şi treci la atac, dacă vrei să fii bărbat!



12