“Implicarea autorităţilor locale a făcut ca sportul constănţean să ajungă pe primul loc în ţară”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Analiza activităţii sportive constănţene pe 2006

“Implicarea autorităţilor locale a făcut ca sportul constănţean să ajungă pe primul loc în ţară”

- a declarat Elena Frîncu, directorul DSJ Constanţa
Sport 01 Martie 2007 / 00:00 946 accesări

Sala de conferinţe a Hotelului “Ibis” a fost, ieri, gazda unuia din momentele de referinţă de la începutul fiecărui an sportiv. Unele din cele mai puternice structuri sportive din ţară, Direcţia pentru Sport a Judeţului Constanţa şi Clubul Sportiv Farul şi-au prezentat bilanţul pentru anul 2006 în faţa unui auditoriu format din reprezentanţi ai cluburilor constănţene. La şedinţa de analiză a activităţii pe anul trecut au participat şi importante personalităţi ale vieţii sportive româneşti: Octavian Belu - preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport, Ilie Floroiu - preşedintele Federaţiei Române de Atletism, Mihai Căpăţînă - director în cadrul ANS şi Mihai Ispas - consilier al preşedintelui Comitetului Olimpic Român, dar şi reprezentanţi la cel mai înalt nivel al autorităţilor locale: Nicuşor Daniel Constantinescu - preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa şi Radu Mazăre - primarul Municipiului Constanţa.

Evenimentul a debutat cu un moment festiv, foşti sau actuali antrenori constănţeni fiind premiaţi cu diplome, bani, cupe şi plachete. Pe ultimele era inscripţionat un mesaj de preţuire: “Onoare şi respect pentru cariera în slujba sportului”. În aplauzele celor prezenţi, Petre Comăniţă (fotbal), Gheorghe Dumitrescu (handbal), Radu Muşat (sport şcolar), Alexandru Botoş (baschet), Constantin Tîlvescu (fotbal) şi Constantin Mareş (fotbal) au primit distincţiile de la Octavian Belu.

La începutul şedinţei propriu-zise, conducătorii celor două structuri, Elena Frîncu - director DSJ şi Sorin Başturea - directorul general interimar al CS Farul, au prezentat rezultatele înregistrate anul trecut. Munca depusă de mebrii DSJ Constanţa a fost ilustrată într-un documentar spectaculos, realizat de Paul Alexe, colegul nostru de la TV Neptun. Cei doi conducători au mulţumit tuturor pentru ajutorul dat de-a lungul anului trecut, în special autorităţilor locale, care au contribuit decisiv din punct de vedere logistic şi financiar pentru organizarea la Constanţa a numeroase evenimente de nivel intern şi internaţional. Nicuşor Daniel Constantinescu şi Radu Mazăre au fost premiaţi cu diplome şi cupe “pentru contribuţia la dezvoltarea sportului la nivel local, intern şi internaţional”. “Implicarea autorităţilor locale a făcut ca sportul constănţean să ajungă pe primul loc în ţară”, a mărturisit Elena Frîncu.

O sală nouă pentru Constanţa

Cei prezenţi în sală au luat apoi cuvîntul, exprimîndu-şi opinia despre rezultatele obţinute anul trecut, dar şi propunînd soluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei sportului constănţean. “Sportul este extrem de important, analizînd ambele laturi. Cea de competiţie, în care m-am implicat şi pe care am sprijinit-o, pentru că oameni dedicaţi m-au convins să o fac, a înregistrat rezultate remarcabile în ultimii 4 ani, pe care nu le-am mai întîlnit în ultimul deceniu. Acest lucru înseamnă că ne-am mobilizat cu toţii şi am adus cupe şi lauri la Constanţa. Latura sportului pentru toţi este la fel de importantă şi trebuie să înceapă de la cei tineri pînă la cei de vîrstă înaintată. În multe state din lume, oamenii fac jogging sau pur şi simplu merg la sport, dar la noi nu prea se întîmpla acest lucru şi personal sînt nemulţumit. Eu fac sport, din plăcere, şi trebuie să-i convingem pe toţi să facă sport”, a spus Radu Mazăre, care a dezvăluit şi proiectele pentru susţinerea laturei populare a sportului: ”Vom încerca să facem acea sală cu 5.000 de locuri, lăsată în paragină de multă vreme, şi în acest sens există un proiect. Avem locaţia necesară şi din puţinii bani de care dispunem, ne vom vom oferi să cofinanţăm proiectul cu 20 la sută din suma totală, iar de la Consiliul Judeţean va veni o altă parte. Totodată, vom face terenuri de sport în oraş, iar în parcul Tăbăcărie vom construi cel mai mare parc din România pentru role, skate-uri şi biciclete”.

“În fruntea Agenţiei Naţionale pentru Sport a ajuns pentru prima oară un învingător, Octavian Belu. Aşa cum demonstrat în activitatea sportivă că poate fi numărul 1, sînt convins că va reuşi să aducă şi sportul românesc pe primul loc, aşa cum este normal. Cu siguranţă îi va fi greu în actualul guvern, care a uitat de sport aşa cum au făcut şi celelalte, să-l convingă pe ministrul de finanţe că este mai ieftin să investeşti în sport decît în sănătate, să investeşti în tineret pentru a-l aduce la sport departe de droguri sau alte tentaţii. Ne-am aplecat atenţia în mod special asupra sporturilor de echipă pentru că la ultima Olimpiadă şi la competiţiile internaţionale majore, România ori a lipsit, ori nu a avut rezultate. Să nu uităm că sporturile de echipă formează caracterele copiilor noştri”, a adăugat Nicuşor Daniel Constantinescu.

Invitatul special al evenimentului, Octavian Belu, a promis că va încerca să sprijine sportul constănţean şi nu numai, lăudînd eforturile făcute de autorităţile locale de pe litoral. Fostul mare antrenor al gimnasticii româneşti şi-a luat angajamentul de a încerca să schimbe legislaţia actuală pentru a facilita finanţarea structurilor sportive. Totodată, a promis că va lupta pentru dezvoltarea infrastructurii bazelor sportive din ţară, promiţînd că va sprijini proiectul autorităţilor locale constănţene de a construi o nouă sală.



12