Importăm „la greu“ carne de porc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Importăm „la greu“ carne de porc

Justiție 07 August 2013 / 00:00 360 accesări

România a importat, în primele patru luni din acest an, 35.963 tone de carne de porc, o cantitate de peste şapte ori mai mare decât exporturile realizate în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2013, care au totalizat 4.705,8 tone. Potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), importurile de carne de porc au provenit cu precădere din ţările UE, în general din Germania, Ungaria, Olanda, Spania, Belgia, Austria şi Danemarca. Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2012, importurile de carne de porc au crescut cu 16,6%, de la 30.831,9 tone la 35.963,9 tone la finele lunii aprilie 2013, iar valoarea acestora s-a majorat cu 15,7%, de la 52,8 milioane de euro la 61,2 milioane euro. Importurile şi exporturile de carne de porc au fost realizate în ţările intra şi extracomunitare.

Exporturile autohtone de carne de porc şi de porci vii au fost afectate de restricţiile impuse României de UE din cauza evoluţiei pestei porcine clasice. Începând cu 2014, restricţiile ar putea fi ridicate în totalitate atât pentru comercializarea porcilor vii, cât şi pentru carnea de porc. Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti au fost interzise pe piaţa europeană din 2003, întrucât România folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice.



12