Important! Ambii părinți beneficiază de deduceri personale!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Important! Ambii părinți beneficiază de deduceri personale!

Social, Lifestyle 20 Februarie 2018 / 08:32 5771 accesări

În 2018 ambii părinți ai copilului minor beneficiază de deducere personală, dacă sunt angajați cu salariul brut mai mic de 3.600 de lei.

Atenție! Deducerea personală se stabilește în funcție de venitul brut lunar din salarii realizat de un salariat și variază în funcție de numărul persoanelor aflate în întreținere.

Deducerea personală se va acordă doar la locul de muncă unde salariatul are funcția de bază declarată. Deducerea personală se acordă în 2018, pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.950 de lei inclusiv, astfel: fără persoane în întreținere 510 lei, cu o persoană în întreținere 670 lei, cu 2 persoane în întreținere 830 lei, cu 3 persoane în întreținere 990 lei, cu 4 sau mai multe persoane în întreținere 1.310 lei

Pentru contribuabilii care au venituri între între 1.951 lei și 3.600 lei beneficiază și ei de deduceri personale, dar acestea sunt degresive și pot fi regăsite în OUG nr. 79/2017. În 2018 NU se acordă deducere personală pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 de lei.

Deducerea personală - prevăzută în Codul fiscal

Persoană în întreținere poate fi soția/soțul, copiii sau alți membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soțului/soției acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile și neimpozabile, nu depășesc 300 lei lunar, cu excepția veniturilor prevăzute la art. 62 lit. o), w) și x) și/sau a pensiilor de urmaș cuvenite conform legii, precum și a prestațiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Deducerea personală este stabilită în funcție de numărul persoanelor aflate în întreținerea salariatului. Pentru că o persoană să fie în întreținerea salariatului, această trebuie să aibă o legătură de rudenie sau afiliație între contribuabil și persoană aflată în întreținere.

Pot fi în întreținerea salariatului următoarele persoane care pot avea sau nu domiciliu comun cu contribuabilul în a cărui întreținere se află: soțul sau soția salariatului; copii; alți membrii de familie până la gradul al doilea de rudenie. Din punct de vedere al gradului de rudenie sau afiliație persoanele aflate în întreținere pot fi: soțul sau soția salariatului; rudele salariatului, până la gradul al doilea inclusiv; rudele soțului sau soției salariatului, până la gradul al doilea inclusiv.

Indiferent de gradul de rudenie, esențial în stabilirea cuantumului deducerii este numărul acestor persoane considerate în întreținerea salariatului. în categoria „alt membru de familie aflat în întreținere“ se cuprind rudele salariatului și ale soțului/soției acestuia până la gradul al doilea inclusiv. Nivelul deducerii personale va fi stabilită în funcție de numărul persoanelor aflate în întreținere și de veniturile salariatului.

Nu beneficiază de deducere personală pentru copiii aflați în întreținere:

părinții ai căror copii sunt dați în plasament sau încredințați unei familii ori persoane; părinții copiilor încredințați unui organism privat autorizat sau unui serviciu public autorizat, în cazul în care părinții respectivi sunt puși sub interdicție sau sunt decăzuți din drepturile părintești.

Sursa: Legislația Muncii



Ştiri recomandate

12