Importanța verificării metodelor de plată ale magazinele online sau a altor platforme de servicii înainte de a vă abona

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Importanța verificării metodelor de plată ale magazinele online sau a altor platforme de servicii înainte de a vă abona

Economie 22 Februarie 2023 / 12:26 1636 accesări

Comerțul online din România a fost estimat la peste 6.5 miliarde de euro în 2022 și cu perspective spre 7 miliarde de euro în 2023, ceea ce reprezintă jumătate din totalul realizat la nivelul Europei de Est. Asta înseamnă că românii tranzacționează zilnic peste 17 milioane de euro pe cumpărături pe internet. Aici intră și achiziția de servicii, nu doar de bunuri, și inclusiv în zona de gambling.

Conformt unui raport al Eurostat, peste 88% dintre români au accesat internetul cel puțin o dată în 2021, iar în 2022 se estimează că numărul va crește la 90%. Dintre aceștia, aproximativ 44% au făcut cumpărături online. Totuși, raportat la nivel european, România se află în coada clasamentului. În UE, din totalul utilizatorilor de internet, peste 66% fac cumpărături online.

Potrivit Eurostat, principalele categorii de produse și servicii tranzacționate online la nivel european au fost: gadgeturi (telefoane, laptop-uri, televizoare); articole vestimentare (haine, încălțăminte etc.); food delivery (servicii de catering, livrare de mâncare etc.); mobilă și accesorii; cosmetice; cărți / reviste / ziare.

Există și o recurență a cumpărăturilor online. O treime dintre cumpărătorii online au făcut până la 5 achiziții online în ultimele trei luni, iar 15% dintre clienți au făcut cel puțin 10 achiziții online într-un trimestru.

Evident, au fost și neplăceri în procesul de cumpărare. Mulți dintre clienți au raportat livrări întârziate, probleme cu website-ul, comenzi incomplete sau cu produse greșite, dar și probleme cu privire la plată, rambursare sau lipsa serviciului de relații cu clienții.

Din aceste motive este bine să verificați constant metodele de plată ale magazinele online sau a altor platforme de servicii înainte de a vă abona!

Dacă obișnuiți să folosiți frecvent unele magazine online, platforme cu jocuri cazino, aplicații de delivery etc, nu ezitați să vă actualizați constanț sistemele de plată. Tehnologia evoluează, la fel și siguranța și securitatea în mediul virtual.

Există câteva motive întemeiate pentru care este bine să vă revuiziți sistemele de plată către terțe entități digitale.

În primul rând, evitați taxele ascunse. Magazinele online, cazinourile online sau alte platforme pot schimba termenele și condițiile de plată, sistemele de ramburs etc. Totodată, pot introduce noi comisioane, care ajung să fie percepute pe diferite motive, cum ar fi comisioane de tranzacționare, comisioane de schimb valutar sau altă natură. De exemplu, cazinourile online au fost nevoite să introducă un sistem de comisioanare la depunere și la retragere, reprezentând impozitele percepute pe autorități pe sumele tranzacționate.

Verificați siguranța și securitatea plăților. Este important să vă asigurați că platformele respective utilizează cele mai moderne și sigure sisteme de tranzacționare. Acest lucru vă ajută la prevenirea fraudelor digitale și a debitărilor neautorizate.

În momentul în care alegeți să vă abonați la unele servicii sau vă introduceți detaliile în platformele unor magazine online, să fiți atenți la termenele și condițiile impuse. Astfel, evitați să vă abonați la servicii nedorite sau la plăți recurente neconforme cu dorințele voastre. Prin revizuirea metodelor și condițiilor de plată, puteți evita aceste capcane.

protectia datelorprotectia datelor

Procesul unei plăți online securizate nu începe la introducerea datelor de plată, ci mult mai devreme. Procesul de evalure începe de la accesarea site-ului și adăugarea produselor în coș. Utilizatorii au menirea de a verifica inclusiv platforma digitală dacă e sigură pentru navigare și dacă merită efectuată plata.

Un site de încredere, inclusiv din sfera de gambling, trebuie să aibă câteva elemente de siguranță vizibile și la îndemâna utilizatorilor, în special licența, autorizațiile etc. Însă și datelor de contact ale companiei trebuie să fie ușor de găsit, precum și disponibilitatea unui serviciu de asistență care oferă ajutorul necesar pentru orice eșec în timpul procesului și, în final, varietatea modalităților de plată oferite. De asemenea, sunt importante și recenziile reale primite de magazine și produse de la alți clienți.

Pe de alta parte, consultarea documentelor de termeni si conditii ale companiei ajuta la asigurarea valabilitatii magazinului online deoarece este obligatoriu ca acestea sa fie actualizate si publice.

Odată ce s-a verificat că site-ul respectă cerințele de confidențialitate și protecție a consumatorilor și cu reglementările în vigoare pentru asigurarea securității tranzacțiilor de comerț electronic, începe procesul de plată, care implică două acțiuni principale. Banca care emite plata și gateway-ul de plată care verifică aceste informații. Când ambii primesc un răspuns pozitiv, plata se face prin sistemele de plată pe Internet.

Având în vedere că frauda online este acum la cote maxime, este cunoscut faptul că achizițiile online trebuie să pară de încredere, astfel încât consumatorii să se simtă în siguranță atunci când efectuează plăți. Din acest motiv, dacă există sigilii de încredere ale diferitelor entități și metode de plată care certifică faptul că datele business-ului sunt reale înseamnă că este o companie sigură.

Se recomandă ca plățile să le faceți prin metode de plată care oferă protecție, cum ar fi cardurile bancare, portofelele electronice, paypal, plata la livrare etc.

Platformele de plată ca serviciu intermediar între gateway-urile de plată și cumpărători reprezintă cea mai sigură modalitate de a proteja datele și de a preveni frauda. Din acest motiv, unificarea diferitelor metode de plată online, pe lângă creșterea încrederii utilizatorilor, este și o modalitate de a crește în mod eficient securitatea într-un magazin de comerț electronic. Platforma de plată este responsabilă de gestionarea tranzacțiilor dintre diferiții actori implicați din momentul inițierii tranzacției de către client până la autorizarea acesteia de către bancă.

Securitatea online în comerțul electronic este un aspect major al vânzării pe internet. Fără el, utilizatorii nu vor fi suficient de încrezători pentru a-și lăsa detaliile de plată, ceea ce face mai dificilă creșterea online. Cunoașterea caracteristicilor și a metodelor de plată online care fac un site web sigur va face și plățile sigure.

Plățile digitale modelează industria comerțului electronic în mai multe moduri. Atât în ​​calitate de proprietar de afaceri, cât și de client, este de așteptat să aveți opțiuni de plată online. La urma urmei, în lumea digitală de astăzi, fiecare caracteristică convenabilă vine cu un pic de risc! Cu măsuri de precauție și management adecvat, puteți depăși majoritatea acestor dezavantaje.



Ştiri recomandate

12