„Importatorii de mărfuri contrafăcute scapă de rigorile legii”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Directorul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa, Sunai Cadâr:

„Importatorii de mărfuri contrafăcute scapă de rigorile legii”

Eveniment 10 Martie 2011 / 00:00 1001 accesări

ÎNCĂLŢĂMINTE ŞI JUCĂRII CHINEZEŞTI. În ultimele două luni, vameşii constănţeni şi poliţiştii din cadrul Serviciului Transporturi Maritime Constanţa au efectuat mai multe controale asupra containerelor sosite în Portul Constanţa Sud Agigea. În urma verificărilor au fost descoperite tot felul de mărfuri contrafăcute, care urmau să ajungă pe piaţa neagră constănţeană. Printre bunurile confiscate, de la începutul anului şi până în prezent, se numără îmbrăcăminte, încălţăminte, parfumuri, ceasuri de mână şi de perete, ţigări, jucării şi accesorii pentru bucătărie. Ultima descoperire de acest gen a avut loc ieri, în cadrul unei acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii ilegalităţilor comise în legătură cu operaţiunile de import - export şi a produselor contrafăcute ori piratate. Vameşii şi poliţiştii au controlat două containere venite din China în Portul Constanţa Sud Agigea, având ca destinatari două societăţi comerciale: una din Republica Moldova şi alta din Bucureşti. În urma controlului s-a constatat că în interiorul primului container se aflau 25 colete ce conţineau 583 de perechi încălţăminte sport, susceptibile a fi contrafăcute. În interiorul celui de-al doilea container, oamenii legii au descoperit 2.790 jucării, care, de asemenea, păreau a fi contrafăcute, bunurile având o valoare de piaţă estimată de 100.000 lei.

NEPEDEPSIŢI. Poliţiştii Serviciului Transporturi Maritime Constanţa au întocmit două dosare penale şi efectuează cercetări în vederea identificării administratorilor societăţilor importatoare. Aceştia ar putea răspunde pentru săvârşirea infracţiunii de punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate. „În toate cazurile, patronii firmelor importatoare scapă de rigorile legii întrucât spun că nu ştiau că în acele containere sosite pe adresa firmelor lor există marfă contrafăcută. Nu am văzut niciodată vreun rechizitoriu întocmit pentru astfel de fapte. Procurorii au decis de fiecare dată neînceperea urmăririi penale”, a declarat directorul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa (DRAOV), Sunai Cadâr. El a spus că toate mărfurile contrafăcute sunt confiscate, iar 95% din ele sunt distruse. „Restul de 5% sunt donate organizaţiilor non-profit, instituţiilor de învăţământ, în general oamenilor nevoiaşi”, a mai spus Sunai Cadâr.

CONTROALE. Numărul mare de controale asupra containerelor efectuate în primele două luni ale acestui an se poate explica şi datorită faptului că şefii din cadrul Autorităţii Naţionale Vamale au cerut mărirea nivelului de scanare a containerelor sosite în Portul Constanţa. „Verificările sunt făcute la sesizarea Poliţiei Port, a Poliţiei de Frontieră, a Poliţiei Judeţului Constanţa, ori în baza unor protocoale încheiate la nivel local sau naţional. Controlăm containerele în special atunci când constatăm că există riscul ca acestea să conţină mărfuri contrafăcute”, a adăugat directorul DRAOV Constanţa.



12