Importurile de carne suspectă de contaminare cu dioxină nu vor fi blocate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Importurile de carne suspectă de contaminare cu dioxină nu vor fi blocate

Eveniment 26 Ianuarie 2011 / 00:00 361 accesări

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, a declarat, ieri, că România nu poate bloca importurile de carne de porc din Germania, suspectată de producătorii români de contaminare cu dioxină, un produs cancerigen. Nu de alta, dar chiar şi vecinii unguri au abandonat o astfel de măsură, cerându-şi scuze pentru îndrăzneala de a încerca să-şi protejeze cetăţenii. \"Crescătorii de porci mi-au cerut să blocăm importurile. România a aderat la UE şi trebuie să respecte nişte reguli. Şi Ungaria a anulat măsurile pe care le-a luat şi şi-a cerut şi scuze\", a afirmat Tabără. El a adăugat că problema posibilei apariţii a cazurilor de dioxină la carnea de porc în România este falsă, generată din motive politice. Mai mult decât atât, dacă nu este o invenţie a unor grupuri de interese, dioxina din carnea importată va fi depistată de autorităţile sanitar-veterinare, care doar trebuie să-şi facă mai bine treaba. Pe de altă parte, Patronatul Român al Cărnii de Porc şi Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România au tras deja semnale de alarmă privind ameninţarea prezentată de carnea de porc importată din Germania. Pericol atât pentru consumatori, dar şi pentru producătorii români, care sunt falimentaţi de importurile masive de carne ieftină, producătorii germani reducând preţurile pentru a-şi vinde marfa.

• VOM RELUA EXPORTURILE DE CARNE DE PORC? • Valeriu Tabără a spus că, în urma discuţiilor de la Bruxelles cu comisarul european pentru Sănătate, John Dalli, România va relua exportul de carne de porc din aprilie-mai anul acesta. Rămâne însă de văzut dacă până la finalul primăverii va mai fi vreun producător de carne de porc autohton, având în vedere că nu există nicio urmă de protecţie pentru ei din partea autorităţilor române.



12