Împotriva ieftinirii medicamentelor!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Drumul spre faliment!?

Împotriva ieftinirii medicamentelor!

Sănătate 22 Iulie 2011 / 00:00 524 accesări

Intenţia Ministerului Sănătăţii (MS) de a modifica, de la 1 august, preţurile de decontare a medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate şi de a reduce adaosul comercial este de neacceptat de către farmacişti, distribuitori şi producători, care spun că pacienţii vor avea de suferit, dar şi că există riscul falimentului în cazul multor farmacii. MS a organizat, ieri, o dezbatere publică pe baza proiectului de Ordin privind aprobarea metodologiei de calcul, a Listei şi preţurilor de decontare a medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate nominalizate prin hotărâre de Guvern, în condiţiile legii.

CONFORM PROIECTULUI, MS INTENŢIONEAZĂ MODIFICAREA METODOLOGIEI DE CALCUL AL PREŢURILOR DE DECONTARE A MEDICAMENTELOR DIN LISTA C2, ASTFEL ÎNCÂT DECONTAREA TRATAMENTELOR NECESARE ACESTOR BOLNAVI SĂ POATĂ FI SUSŢINUTĂ, ÎN CONTINUARE, DE CĂTRE AUTORITĂŢILE SANITARE.

Medicamentele din lista C2 sunt cele pe care statul le acordă gratuit pentru bolnavii cu afecţiuni precum diabet, tuberculoză, HIV/sida, afecţiuni oncologice, hemofilie, transplant etc.. Dezbaterea, care a durat peste două ore, a fost considerată de bun augur de către farmacişti, distribuitori şi producători, aceştia sperând ca propunerile lor să fie luate în seamă de autorităţi, altfel farmaciile vor da faliment, iar exportul paralel de medicamente va creşte în detrimentul bolnavilor din România.

FARMACII SPRE FALIMENT ? Vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Clara Popescu, a spus că farmaciile se vor închide dacă adaosul comercial va fi redus. „Deja multe farmacii nu mai eliberează medicamente gratuite şi compensate. Mai mult, orice farmacist care eliberează medicamente peste valoarea contractată va suporta diferenţa din buzunar. Sunt zeci de farmacişti în această situaţie. De asemenea, există distribuitori neplătiţi de doi ani, iar aceştia nu vor mai aduce medicamente în farmacii”, a declarat Clara Popescu.

DIMINUĂRI. Conform propunerii MS, de la 1 august 2011, preţul de decontare a medicamentelor din lista C2 porneşte de la preţul producător aprobat prin Ordinul 75/2009 diminuat cu 15%. De asemenea, conform noului mod de calcul, vor fi diminuate adaosul pentru preţul cu ridicata (adaosul distribuitorului) şi cel de desfacere cu amănuntul (adaosul pentru farmacii). În noul sistem, cota de adaos a distribuitorului va varia între 8% şi suma fixă de 20 lei. În formula veche, cota putea varia între 14% şi 30 lei. În ceea ce priveşte farmaciile, acestea vor avea dreptul la un adaos comercial între 15% şi 25 lei, faţă de procentele vechi cuprinse între 24% şi suma fixă de 35 lei. Noul sistem de calcul al preţului de decontare pentru medicamentele din Lista C2 va duce la o economie estimată la peste 66 milioane de euro (pentru un curs valutar de 4,21 lei), ceea ce va permite MS să poată susţine costurile necesare asigurării în continuare a acestor medicamente gratuite pentru pacienţi.



12