Cea mai mare parte a pământului agricol este folosită pentru agricultura de subzistenţă. Încă mai există producători agricoli care ară cu plugul tras de cai şi boi. În plus, în lipsa sistemelor de irigaţii, recolta este o adevărată loterie. Dacă plouă, munca depusă pe parcursul anului nu este în zadar. Dacă nu, se alege praful de tot. După ce în 2012, agricultorii au primit cele mai mari subvenţii din ultimii ani, anul acesta guvernanţii s-au gândit să impoziteze toate veniturile din agricultură. Astfel, fermierii sunt nevoiţi să renunţe şi la micul câştig pe care l-ar fi putut avea pentru a-şi achita dările la stat.
16%... LA FIX Din acest an, agricultorii, persoane fizice, vor plăti impozit pe venit de 16% pe o sumă fixă pe care guvernul crede că aceştia ar câştiga-o din creşterea unui animal sau din cultivarea unei suprafeţe de teren. Vor fi impozitate venituri provenite de la arbuştii fructiferi pentru cei care au peste un hectar, norma de venit fiind stabilită la 1.385 de lei. La cereale norma de venit este de 449 lei, la plante oleaginoase - 458 de lei, cartof - 2.900 de lei şi sfecla de zahăr - 697 lei, pentru toate aceste culturi suprafaţa destinată producţiei trebuie să depăşească două hectare. Legumele în spaţii protejate, peste 0,2 hectare au stabilită o normă de venit de 5.117 lei, legume în câmp (peste 0,5 hectare) - 2.326 lei, leguminoase boabe - 802 lei, pomi pe rod - peste 1,5 hectare - 3.800 lei, vie pe rod şi arbuşti fructiferi peste un hectar - 1.385 lei. În cazul animalelor, ovinele şi caprinele, cei care au peste 50 de oi, respectiv 25 de capre, a fost stabilită o normă de venit de 47 de lei, pentru vaci - peste două capete de 453 lei, bivoliţe - 326 lei (peste două capete), oi, peste 50 de capete - 47 lei, porci, peste şase capete - 56 de lei, păsări de curte peste 100 capete - 3 lei. Ţăranii vor trebui să depună declaraţiile cu terenul lucrat şi animalele deţinute la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa până la 25 iunie şi vor plăti impozitul după ce încasează banii din producţie, în două tranşe, pe 25 octombrie şi pe 15 decembrie.
LA OMUL SĂRAC NICI BOII NU TRAG... Ţăranii nu văd cu ochi buni impozitarea veniturilor. „Am o pensie de 370 de lei şi, ca să-mi rotunjesc veniturile, am trei vaci. Mulţi bani din creşterea lor nu câştig. De altfel, mai mulţi bani vin din subvenţia lor decât din vânzarea laptelui. Procesatorii ne iau laptele cu 1 leu, iar în magazin se vinde cu 4 lei. Mai bine nu mai faci nimic că, după ce tragi linie constaţi că eşti în pierdere”, a spus Ioana Goliţă. În opinia preşedintelui Asociaţiei Cultivatorilor de Plante Oleaginoase, Gheorghe Lămureanu, noile reguli sunt puţin exagerate. „Mi se pare o măsură puţin cam dură. Nu cred că evaziunea fiscală o face un fermier care îşi hrăneşte familia cu recolta obţinută de pe două hectare de teren. Pe de altă parte, mi se pare corect ca cei care deţin mii de hectare de teren agricol să plătească impozit”, a spus Lămureanu. În altă ordine de idei, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Constanţa, Boris Parpală, a afirmat că noua grilă de impozitare funcţionează pe principiul egalităţii. „Orice venit se impozitează şi e normal ca cei care fac profit din agricultură să suporte o taxă, mai ales că sunt destui fermieri care primesc subvenţii”, a spus Parpală. El a adăugat că prin impozitare nu vor mai rămâne terenuri nelucrate şi este posibil să vedem multe suprafeţe de terenuri comasate. Potrivit directorului executiv adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură - Centrul Judeţean Constanţa, Dumitru Mergiani, în cursul anului trecut, 10.161 de fermieri au primit subvenţii pe suprafaţă, de 53 milioane de euro, pentru 492.000 de hectare. Valoarea totală a subvenţiilor acordate fermierilor constănţeni în 2012, pe toate schemele de plăţi, se ridică la 82,5 milioane euro.