Patronatul Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii Constanţa, împreună cu Baroul Constanţa, Ordinul Arhitecţilor din Constanţa, Camera Executorilor Judecătoreşti Constanţa, Asociaţia Medicilor de Famile „Tomis” Constanţa, au depus o contestaţie în contencios administrativ prin care solicită revocarea Hotărârii de Consiliu Local nr. 312/18.12.2015 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pe anul 2016.
Conform unui comunicat de presă, în motivarea acțiunii se arată: "Considerăm că impozitele şi taxele stabilite nu ţin cont de realităţile economice şi sociale, astfel încât prin cotele de impozitare maxime stabilite prin Hotărâre în mod nejustificat, contrar expunerii de motive prezentate şi deci nelegal, Primăria Constanţa a ridicat la maximum valoarea impozitelor şi taxelor locale în dezavantajul contribuabilului. Primăria Constanţa nu a realizat nici o prezentare a nivelului impozitelor şi taxelor în comparaţie cel puţin cu anul 2015, şi nici un studiu de impact asupra veniturilor nete ale contribuabililor, optând doar pentru aplicarea cotelor maximale, exclusiv în mod birocratic, cu singurul scop de a maximiza veniturile bugetului local".
În replică, directorul executiv al Serviciului de Impozite și Taxe Locale, Virginia Uzun, a declarat că acțiunea celor care au contestat în instanță Hotărârea de Consiliu Local privind stabilirea impozitelor și taxelor locale este tardivă, deoarece instituțiile nemulțumite au avut proiectul de hotărâre la dispoziție cu mult timp înainte de a fi adoptat. "Dacă ar fi avut suficiente nemulțumiri, ar fi trebuit să fie expuse public în luna noiembrie, când a fost prezentat proiectul. Cert este că la calcularea taxelor și imozitelor pentru 2016 s-a ținut cont de prevederile noului Cod Fiscal. Cert este că am încercat din răsputeri să menținem nivelul taxelor din 2015”, a punctat Uzun.