Imunitatea prezidențială absolută, desființată și de CEDO

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Republica Moldova a plătit. Urmează statul român?

Imunitatea prezidențială absolută, desființată și de CEDO

Politică 04 Decembrie 2014 / 00:00 1299 accesări

SUPERIMUNITATEA ÎNCEPE SĂ SCÂRȚÂIE Ideea că președintele țării are imunitate absolută, adică nu poate fi tras la răspundere pentru nicio faptă penală, e o mare minciună. Una pe care trio-ul Băsescu - Morar - Kovesi ne-a servit-o timp de zece ani, ignorând Constituția, Curtea Constituțională a României (CCR) și, în general, orice lege, instituție și principiu (inclusiv cel al bunului simț). De aceea Traian Băsescu nu răspunde acum nici pentru dosarul „Flota”, nici pentru cele 66 de retrocedări dintr-o zi, nici pentru dosarul „Mihăileanu”, nici pentru șantajul la adresa senatorului Gabriela Firea, nici pentru celelalte ilegalități pe care și le-a permis în cele două mandate de președinte. Mitul superimunității lui Băsescu nu va mai rezista mult. Recent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dat o hotărâre care ar trebui să-i îngrijoreze pe fostul șef DNA Daniel Morar (inventatorul noțiunii de superimunitate), fostul procuror general Laura Codruța Kovesi (cea care a refuzat să înceapă urmărirea penală împotriva lui Băsescu) și însuși Traian Băsescu („superimunul”).

DECIZIE CHEIE Concret, CEDO a condamnat Republica Moldova pentru că magistrații au invocat imunitatea absolută pentru fostul președinte Vladimir Voronin. Hotărârea CEDO privește un dosar în care președintele Vladimir Voronin a fost acuzat de calomnie pentru că ar fi adus acuzații nefondate la adresa a doi lideri politici din opoziție. Dosarul nu a mai fost judecat de instanțele din Moldova, care au stabilit că Voronin beneficia de imunitate prezidențială. Cei doi reclamanți au sesizat CEDO în legătură cu acest caz, iar instanța europeană a constatat că justiția din Moldova nu a menținut un echilibru între necesitatea protejării libertății de exprimare a președintelui și interesul reclamanților de a obține un răspuns motivat la sesizări. Prin urmare s-a încălcat articolul 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului privind dreptul la un proces echitabil.

PRECEDENT Decizia CEDO reprezintă un precedent demn de luat în seamă și în cazul acțiunilor îndoielnice ale lui Băsescu. Potrivit Convenției și contrar ideilor lui Morar, Kovesi și Băsescu, președintele se bucură de aceeași imunitate de care se bucură orice parlamentar. Adică nu răspunde în fața legii pentru declarațiile politice făcute în timpul mandatului. Este singura situație în care Băsescu se poate considera imun în fața legii. Pentru toate celelalte acțiuni penale, ar trebui să fie cercetat și pedepsit conform legii. Însă n-ar fi de mirare ca Morar, Kovesi, Băsescu și compania să calce în picioare CEDO, la fel cum au făcut și cu alte instituții, în statului român, care ar putea fi sancționat în orice moment pentru acțiunile lor. Iar cei care vor plăti vom fi tot noi.



12