Populația lumii va depăși 10,2 miliarde de locuitori în anul 2060, potrivit estimărilor Diviziei de Populație ONU, informează Institutul Național de Statistică român, cu prilejul sărbătoririi, la 11 iulie, a Zilei mondiale a populației. Astfel, la 1 iulie 2016, populația lumii a fost estimată la 7,6 miliarde locuitori, țările cu cea mai mare populație fiind China (1,397 miliarde de locuitori), India (1,309 miliarde de locuitori), Statele Unite ale Americii (320 milioane de locuitori), Indonezia (258 milioane de locuitori) și Brazilia (206 milioane de locuitori).
În 2015, țara cu cea mai mare creștere a populației a fost Oman, urmată de Guineea Ecuatorială, Niger, Bahrein și Qatar. Pentru anul 2060 se prognozează că populația Terrei va depăși 10,2 miliarde de locuitori, în condițiile în care aceasta probabil că va crește anual cu 1,1%. "În urmă cu 30 de ani, în anul 1987, data de 11 iulie a fost marcată în întreaga lume ca Ziua Mondială a Populației. Această zi a fost aleasă și declarată ca atare de Organizația Națiunilor Unite pentru că atunci populația lumii a atins pragul de 5 miliarde. Este o dată simbolică și de reflecție asupra situației generale a populației de pe glob. Creșterea populației mondiale este o problemă căreia i se caută explicații științifice și i se propun strategii integrate, la fel ca și celorlalte probleme care au dobândit un statut global, chiar dacă în anumite zone ale Terrei populația evoluează uneori în contradicție cu tendința generală, așa cum se întâmplă în „Bătrâna Europă“. Continentul nostru își justifică numele prin creșterea vârstei medii a locuitorilor și scăderea continuă a populației, ca și în România", spune INS.
Conform Eurostat, România ocupă locul 7 în cadrul Uniunii Europene din punctul de vedere al populației rezidente, la 1 ianuarie 2016, țara cu cea mai mare populație din Uniune fiind Germania (82,17 milioane de locuitori), iar țara cu cei mai puțini fiind Malta (434.000 de locuitori).