În 40 de ani, toţi adulţii americani vor fi supraponderali

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

În 40 de ani, toţi adulţii americani vor fi supraponderali

Monden 08 August 2008 / 00:00 535 accesări

Dacă tendinţele din ultimele trei decade vor continua, este posibil ca toţi adulţii din SUA să fie supraponderali în 40 de ani, potrivit unui studiu finanţat de Guvernul american. Cifrele pot părea alarmante sau imposibile, însă cercetătorii susţin că, şi în condiţiile în care rata actuală nu va atinge 100%, orice tendinţă crescătoare este îngrijorătoare, pentru că deja două treimi din adulţii americani sînt supraponderali. Unele grupuri din SUA au atins deja rate mari de supraponderalitate şi obezitate: în rîndul femeilor afro-americane, de exemplu, rata aceasta este de 78%. Noile proiecţii se bazează pe datele unui sondaj realizat de Guvern în perioada 1970 - 2004. Dacă tendinţele se menţin, 86% dintre adulţii americani vor fi supraponderali pînă în 2030, cu o rată a obezităţii de 51%. Pînă în 2048, toţi adulţii din SUA vor fi moderat supraponderali. Problemele de greutate vor fi mai mari mai ales în rîndul afro-americanilor şi al mexicano-americanilor. Toate femeile de culoare vor fi supraponderale pînă în 2034, la fel şi 90% din bărbaţii mexicano-americani.

Acest studiu ar trebui privit mai mult ca un semnal de alarmă, o demonstraţie a ceea ce s-ar putea întîmpla dacă nu se fac schimbări. Nu numai că silueta americanilor se va modifica, dar şi costurile legate de îngrijirea medicală a persoanelor obeze se vor dubla în fiecare decadă, ajungînd la 957 de miliarde de dolari în 2030, adică o şesime din fondurile alocate acestui domeniului sănătăţii publice în SUA. Cercetătorii americani cred că nu este destul să li se spună oamenilor să îşi îmbunătăţească stilul de viaţă şi să îşi controleze greutatea printr-o dietă alimentară sănătoasă şi sport. Schimbările trebuie să se facă şi la nivel social - comunităţile să devină prietenoase pentru pietoni, pentru ca oamenii să poată face plimbări pe jos mai des, industria alimentară să ofere alegeri mai sănătoase, care să ia în calcul şi conţinutul caloric.



12