În căutarea unei flote... pierdute

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Eveniment editorial de excepţie. 175 de ani printre amintiri

În căutarea unei flote... pierdute

Cultură 14 Octombrie 2011 / 00:00 839 accesări

Aula Bibliotecii Judeţene (BJ) „Ioan N. Roman” a devenit, ieri seară, punct de întâlnire pentru oamenii de cultură constănţeni, dar şi pentru oamenii... mării, pentru care navigaţia românească reprezintă mai mult decât un subiect de carte. Evenimentul a fost prilejuit de lansarea unei lucrări esenţiale pentru spaţiul dobrogean şi nu numai, o carte-document monumentală, „Amintiri despre o flotă pierdută”, semnată de cunoscutul jurnalist de investigaţie Constantin Cumpănă şi un filolog, dr. Corina Apostoleanu, bibliograf în cadrul BJ.

Evenimentul editorial s-a deschis, la iniţiativa directorului interimar al BJ, Adriana Gheorghiu, cu un moment de reculegere în amintirea celei care, până nu demult, a condus destinele instituţiei de cultură, dr. Liliana Lazia. Lucrarea, structurată în două volume, „Navele româneşti ale Dunării şi Mării” şi „Voiaje neterminate”, a fost prezentată de dr. Andreea Atanasiu-Croitoru şi dr. Carmen-Irene Atanasiu, care au prefaţat cele două tomuri şi au apreciat efortul celor doi autori. Printre cei invitaţi să ia cuvântul, alături de cei doi autori şi distinsele lor invitate, s-a aflat şi comandantul de cursă lungă (ccl.) Nicolae-Romulus Moise.

EMOŢII ŞI TRISTEŢI „Este un moment emoţionant, dar sunt şi un pic trist, dezamăgit şi chiar revoltat, pentru că subiectul cărţii pe care o semnez cu dr. Corina Apostoleanu tratează despre toate achiziţiile şi construcţiile statului român pentru constituirea unei flote româneşti, care, în zilele noastre, nu mai există şi a rămas o amintire. De aici şi titlul lucrării „Amintiri despre o flotă pierdută””, a spus jurnalistul Constantin Cumpănă, care şi-a pus semnătura pe nu mai puţin de cinci volume, în calitate de autor şi co-autor.

DOCUMENTARE LABORIOASĂ „Este un volum la care s-a muncit mult. Este o carte care a beneficiat de o documentare completă, deoarece s-au folosit foarte multe surse de informare: presa vremii, documente de arhivă, literatură, documentaţie tehnică. Aducerea acestor surse împreună a fost destul de anevoioasă, pentru că ne-am documentat în diverse locuri: Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Naţională, bibliotecile judeţene din Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Brăila, Arhivele Naţionale ale Statului. Chiar dacă am lucrat doi ani şi jumătate la această carte, considerăm că ar fi fost şi alte surse de explorat”, a spus dr. Corina Apostoleanu.

Cele două volume reunite sub titlul „Amintiri despre o flotă pierdută” însumează peste o mie de pagini şi peste 500 de imagini şi au apărut la editura „Telegraf Advertising”, fiind tipărite la Infcon Constanţa. Cartea-document propune o călătorie în timp, printre amintiri, periplu care începe în urmă cu 175 de ani.



12