În ce sectoare și când s-ar putea reduce TVA-ul?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

În ce sectoare și când s-ar putea reduce TVA-ul?

Justiție 10 Septembrie 2014 / 00:00 611 accesări

Concluziile după un an de la reducerea TVA la pâine de la 24% la 9% vor fi anunțate astăzi, după ședința de Guvern, a anunțat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Daniel Constantin. De asemenea, șeful MADR a declarat că o decizie în ceea ce privește extinderea măsurii pe alte sectoare se va lua după discuțiile cu Fondul Monetar Internațional (FMI). Ministrul de resort a subliniat că în prezent se fac analize sectoriale împreună cu asociațiile de producători, însă o decizie în privința extinderii măsurii de reducere a TVA se va lua numai după discuțiile cu FMI. ”Facem o analiză cu ANAF și cu asociațiile de producători pe mai multe sectoare, respectiv la legume-fructe, carne și produse din carne, lapte și produse din lapte, agricultura ecologică. Sigur că mi-aș dori să extindem măsura la carne și produsele din carne și la legume-fructe, însă aici sumele sunt foarte foarte mari și va trebui să vedem dacă reușim, prin combaterea evaziunii fiscale, să acoperim deficitul care s-ar crea”, a spus șeful MADR. Potrivit președintelui Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu, reducerea TVA la pâine de la 24% la 9% a majorat producția fiscalizată în industria de morărit și panificație la 225.000 tone în 10 luni, iar evaziunea fiscală din domeniu s-a diminuat cu 20 de procente. ”Acum avem o piață mai sigură și mai stabilă. Nu ne-am mai confruntat atât de mult cu insolvența societăților din sector, iar evaziunea s-a redus până la un nivel de 40-45%. Sperăm ca de anul acesta să intre în vigoare și măsura privind vânzarea pâinii doar în raioane specializate. Sunt de acord cu această măsură atât cei din Ministerul de Finanțe cât și cei din Ministerul Agriculturii”, a adăugat Popescu.



12