În ce zi este bine ca gospodinele să înceapă curățenia de Paște

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

În ce zi este bine ca gospodinele să înceapă curățenia de Paște

Lifestyle 08 Aprilie 2017 / 14:00 1428 accesări

Una dintre superstițiile din Săptămana Mare sau Săptămana Patimilor spune că în Lunea Mare femeile încep curătenia de Paște. Se spune că trebuie scos totul afară din casă și aerisit pentru a scoate toate relele de peste iarnă. Cea mai eficientă abordare este segmentarea lucrurilor pe care trebuie să le faci, pentru că pană la urmă, organizarea este totul. Împarte curătenia pe diverse zone și etape. Prima etapă ar trebui să fie organizarea lucrurilor care zac aruncate prin casă. Ca să îți fie întotdeauna mai ușor să știi unde să le pui, trebuie să stabilești un loc exact pentru fiecare obiect. Cel mai simplu este să ai rafturi și cutii tematice. De exemplu, poți face un raft în care să pui numai medicamente, pansamente și astfel de lucruri. Un altul în care să îți așezi obiectele electronice, precum incărcătoare pentru telefonul mobil, cabluri de date, aparate foto, baterii etc. După ce "ascunzi" fiecare lucru la locul lui, îți va fi mult mai ușor să începi efectiv curătenia, ceea ce inseamnă să ștergi geamuri, să aspiri și să cureți covorul, să speli podeaua și să ștergi praful. Pentru baie și bucătărie, zonele în care ai cel mai mult de curătat și frecat, folosește produse care îți economisesc timpul. De exemplu, înainte de a începe curătenia, aplică pe chiuvete, cadă, toaletă sau robineți produse de curătat care dizolvă murdăria.

Dacă ai început curățenia într-o cameră, rămâi acolo. Respectă planul și nu părăsi încăperea până n-ai transformat-o într-o “farmacie”. Ca idee generală, începe să freci de sus în jos: pereții, apoi geamurile și abia la sfârșit podelele. Astfel vei evită să te ocupi din nou de aceeași porțiune de cameră pe care abia ai terminat-o. Tot că regulă generală, întâi ștergi praful și apoi dai cu aspiratorul.

MICI TRUCURI PENTRU O CURĂȚENIE DE SUCCES

1. În afară de produsele specifice de curățat, pe care le vei cumpără la recomandarea vecinelor sau colegelor, nu uită de eficientele rețete din bătrâni. Chiar dacă nu cureți argintăria cu cenușă (nici nu ai de unde s-o iei!), vei putea folosi multe loțiuni și poțiuni extrem de ușor de preparat.

2. Oțetul în combinație cu apa caldă (o parte oțet, patru părți apă) te va ajuta să cureți impecabil oglindă, ferestrele, faianță și gresia. Oțetul amestecat cu o cantitate mai mare cu apă îți va da o alternativă la detergentul de curățat toaletă. Efectul se va lăsa așteptat – depunerile de piatră se dizolvă mai greu – dar nu vei mai suportă aburii aceia înecăcioși. Atenție: oțetul dizolvă ceară de parchet sau lacul de pe mobilă.

3. Lămâia (stoarsă de tine, nu cumpăra sucul, are chimicale) îți va fi de mare ajutor în cazul nenumăratelor “situatii disperate” peste care vei da prin casă. Poate fi folosită cu succes în loc de înălbitor (dacă nu crezi, întreab-o pe bunica). Cu o jumătate de lămâie înmuiată în sare vei scăpa de mirosurile urâte și de petele de pe tocătorul de lemn. Uleiul de lămâie te ajută să scapi de neplăcutele mirosuri de la animale.

4. Pentru curățarea veselei, trucuri există multe, multe. Tu trebuie doar să alegi! Petele de cafea și ceai de pe căni se curăță dacă le freci cu puțin bicarbonat de sodiu (pe o cârpă). Porțelanurile și obiectele din sticlă se curăță bine dacă sunt înmuiate întâi în oțet fierbinte, apoi spălat.



12