În China, recunoașterea facială nu este o chestiune de science-fiction

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

În China, recunoașterea facială nu este o chestiune de science-fiction

Tehnologie 21 Octombrie 2017 / 21:11 1403 accesări

De la restaurantele de fast-food, universități sau lupta împotriva criminalității până la dozatoarele de hârtie igienică în locuri publice, China se află în prim-planul utilizării tehnologiei de recunoaștere facială. Pentru partizanii săi, această tehnologie face viața mai ușoară și mai sigură. Pentru oponenți, însă, acesta este încă un alt mod pentru guvern de a monitoriza și mai îndeaproape cei 1,4 miliarde de chinezi, scrie AFP. În Shanghai și în alte orașe mari, recunoașterea facială funcționează chiar pe stradă, pentru a-i vâna pe cei care nu respectă regulile de circulație. Astfel, pietonii care traversează în afara pasajelor rezervate sunt fotografiați sistematic, iar fotografia lor apare imediat pe un ecran mare instalat la cea mai apropiată intersecție. Pentru a nu ajunge pe acest "ecran al rușinii", ei trebuie să plătească o amendă de 20 de yuani (3 euro). Societatea chineză, sub conducerea Partidului Comunist, este deja una dintre cele în care cetățenii sunt cel mai mult ținuți sub observație, cu circa 176 de milioane de camere de monitorizare în funcțiune, iar oamenii intervievați într-o intersecție din Shanghai nu par deosebit de stânjeniți de această noutate, scrie agenția franceză de presă în acest reportaj publicat la 18 octombrie. ''Pot să accept. Cei vinovați au fost fotografiați în public, la urma urmei și aceasta este o modalitate de a aplica legea'', a declarat o locuitoare de 42 de ani, angajată la un spital. "Dar presupun că există oameni care ar putea spune că viața lor privată este încălcată și își fac griji cu privire la modul în care aceste informații ar putea fi stocate", adaugă ea. Poliția folosește această tehnologie pentru a identifica suspecții căutați. Acesta a fost utilizată recent mai ales în micul oraș Qingdao, unde se produce berea Tsingtao, unde camere amplasate la intrarea la un festival al berii au ajutat la arestarea a 25 de suspecți.

Toți chinezii, de la vârsta de 16 ani dețin un act de identitate cu fotografia și adresa lor, ceea ce înseamnă că autoritățile au o bază de date extinsă.

China, spun experții, este în progres clar față de Occident din acest punct de vedere, mai ales că legile sale privind viața privată sunt mult mai puțin stricte și cetățenii săi sunt obișnuiți să fie fotografiați, să li se ia amprente digitale și să ofere autorităților toate informațiile personale.

Dar această tehnologie interferează și cu toate tipurile de tranzacții. Aceasta se întâmplă de la fast-food-ul KFC, care utilizează un sistem "Smile to pay" (zâmbește pentru a plăti), până la utilizări mai puțin tradiționale.

Astfel, în toaletele Templului Cerului din Beijing, dozatoarele de hârtie igienică sunt echipate pentru a lupta împotriva furtului. Dacă o persoană încearcă să se servească de mai multe ori, aparatul o recunoaște și refuză să-i dea hârtie, remarcându-i politicos că a folosit-o deja. Înainte de a sugera, întotdeauna politicos: "Vă rog, reveniți mai târziu".

O universitate din Beijing a pus un astfel de aparat de recunoaștere la intrarea în cămine, pentru a se asigura că intră numai studenții, ''ceea ce ne permite să verificăm mai bine unde se află aceștia'', a explicat un oficial al universității pentru agenția Xinhua.

Băncile încep să echipeze ATM-urile cu aceste sisteme de recunoaștere pentru a înlocui cardurile, iar angajații din domeniul călătoriilor și al petrecerii timpului liber văd beneficiile acestui sistem — China Southern Airlines a început chiar să elimine trecerile de îmbarcare.

De asemenea, în Shanghai, un sistem oficial face posibilă identificarea persoanelor pierdute, în special a persoanelor în vârstă sau a celor cu handicap mintal, și aducerea lor înapoi la familiile lor.

Acest progres face parte dintr-o strategie mai amplă de dezvoltare a tehnologiilor de vârf. Guvernul chinez a anunțat în luna iulie intenția de a face din țara sa numărul unu în domeniul inteligenței artificiale până în 2030, cu o piață locală de 150 de miliarde de dolari.

Această tendință, potrivit lui Yue Lin, profesor de drept la Universitatea din Shanghai, este condusă în principal de companiile chineze de tehnologie precum Alibaba sau Baidu.

În ceea ce privește impactul asupra vieții private, este prea devreme pentru a fi evaluat, crede el. "Autoritatea poliției nu s-a schimbat, dar are cu siguranță mai multă putere", a spus el.

"Nu este ceva unic pentru China, același lucru se întâmplă în întreaga lume. Dar poate că este un lucru bun pentru chinezi și un lucru îngrozitor pentru americani".



12