În Constanţa nu se mai poate construi. Ce face Primăria?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

În Constanţa nu se mai poate construi. Ce face Primăria?

Administrație 29 Iulie 2016 / 20:16 2263 accesări
Autorizațiile de construcție din Constanța ar putea fi eliberate, temporar, de șeful Serviciului de Urbanism, care a câștigat recent concursul pentru acest post

Autorizațiile de construcție din Constanța ar putea fi eliberate, temporar, de șeful Serviciului de Urbanism, care a câștigat recent concursul pentru acest post

Ce înseamnă lipsa unui arhitect-șef dintr-un oraș? Acesta este blocat din punct de vedere urban. Nimic nu se mai construiește și niciun agent economic nu mai poate mișca un cui. Fără să exagerăm cu ceva, nu se mai poate da nici măcar cu o pensulă cu var pe un amărât de gard. Și toate astea din cauza faptului că nu există un arhitect-șef care să autorizeze toate lucrările de pe domeniul public și nu numai. Printr-o situație asemănătoare trece și municipiul Constanța, unde există un blocaj din punct de vedere urban. Situația se înregistrează de la începutul lunii iunie, când, la scurt timp după alegerile locale, arhitectul-şef al orașului, Luiza-Elena Tănase, și-a dat demisia din funcție. Deși au trecut aproape două luni de atunci, nici până în ziua de azi municipiul reședință de județ nu are un arhitect-șef, care să conducă Direcția de Urbanism și care să se ocupe de strategia de dezvoltare a orașului.

Viorel Sorin Munteanu, noul şef al Serviciului de Urbanism

Situația din municipiul Constanța ar putea să fie deblocată după ce arhitectul Viorel Sorin Munteanu a câștigat postul de șef al Serviciului de Urbanism, din cadrul Direcției de Urbanism, cu un punctaj total de 166,4 puncte. Pentru a avea drept de semnătură în locul postului de arhitect-șef și de a semna autorizațiile de construcție, Munteanu are nevoie de acordul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. Munteanu este arhitect înscris în Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Dobrogea, deţine un Birou Individual de Arhitectură, dar a lucrat şi în administraţie, la Consiliul Judeţean Constanţa şi la Inspectoratul de Stat în Construcţii. În paralel, el a desfășurat și activități de consultanță de oportunitate a investițiilor, studii de fezabilitate, proiectare de urbanism, proiecte tehnice și consultanță în execuție în județul Constanța.

SALARII MICI

Conștient de problemă, primarul Decebal Făgădău a declarat că administrația constănțeană va face publicitate la nivel național privind organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de arhitect-șef, care să conducă Direcția de Urbanism. „Din păcate, acest post este neatractiv și descurajator pentru un arhitect. Asta din cauza salariului mic. Pot spune că un stagiar în domeniul privat câștigă mult mai mult decât un arhitect-șef al unui municipiu reședință de județ“, a spus Făgădău, în urmă cu câteva zile. Vom reveni cu amănunte!



12