În culisele Clubului de la Bucureşti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Punctul pe Y

În culisele Clubului de la Bucureşti

Eveniment 25 Octombrie 2012 / 00:00 413 accesări

Reluarea reuniunilor Clubului de la Bucureşti, Marţi, în decorul somptuos al noii Biblioteci Naţionale a atras un mare număr de personalităţi publice. O parte dintre acestea, membri fondatori ai clubului sau simpatizanţi ai dlui Iliescu, au venit tentaţi de tema întâlnirii – “Situaţia social-economică a României – prezent şi perspective”. Alţii – în uşoară majoritate, au venit pentru că aflaseră că pe lângă “referenţii” Florin Georgescu şi Daniel Dăianu, urma să participe şi premierul Ponta. Şi cum momentul este fierbinte, iar interesele electorale majore, nu e deloc de lepădat să te vadă lumea în compania mai-marilor zilei, mai ales că şi televiziunile s-au îmbulzit la faţa locului.

Întâlnirea a fost, probabil, una dintre cele mai interesante şi mai productive sub aspectul informaţiilor avizate, de la surse de competenţe, precum şi al comentariilor participanţilor. După o introducere făcută de dl Iliescu, în care a menţionat faptul că a mai scris o introducere la un volum al lui Lester Brown, aflat sub tipar, în care acesta vorbeşte de… funie în casa spânzuratului – adică despre criza alimentară ce va să vină – noi aflându-ne în cea mai proastă dintre situaţii din acest punct de vedere, premierul a declarat că el a venit doar ca să-i asculte pe ministrul de Finanţe şi pe consilierul său, ţinând totuşi să menţioneze un lucru “prea bun pentru a constitui o ştire” de presă: obţinerea chiar ieri a unui împrumut de 500 milioane euro, de către Finanţe, la o dobândă super: de 3,7%. Adăugând şi că anul se încheie cu un vot pozitiv din partea boardului FMI. “Bineînţeles însă – a comentat el cu năduf - că asta nu interesează presa!” Ministrul Chiţoiu, aflat în alai, a spus şi el ceva despre ce se intenţionează să se schimbe în politica băncilor româneşti – CEC şi EXIMBANK – în timp ce Florin Georgescu îşi aranja, ca la catedră, hârtiile pe care-şi sintetizase prelegerea: o analiză dură şi sugestivă a situaţiei economice actuale. Spre deliciul asistenţei a făcut şi o paranteză în care a relatat cum şi-a pus inspectorii de la Finanţe să verifice nişte firme cu pierderi mari care se împrumutau voioase de la acţionari pentru a subzista şi care decontează în draci costuri pentru plimbări şi convorbiri fără rost. Daniel Dăianu a pus şi el în cadru contextul internaţional, remarcând faptul că actuala criză este de durată şi va implica schimbări radicale în modul de gestionare a cauzelor. Două intervenţii din sală – cele ale foştilor premieri Roman şi Văcăroiu - au ajutat la clarificarea unor aspecte controversate, din partea unor oameni cu experienţă şi expertiză. Mult prea tăcutul – de când e la Curtea de Conturi – N. Văcăroiu a impresionat printr-o concluzie desprinsă din activitatea sa de patru ani la Curte: dintr-o sută de lei din banii publici, 40 se fură fără nici o ruşine! Şi fără frică de pedeapsă.

Evident că puţine dintre lucrurile care s-au spus în această reuniune îşi vor găsi drumul spre public, dintr-un simplu motiv: nu sunt deloc senzaţionale. Că România e prost administrată şi că se fură pe rupte sunt chestiuni prea banale ca să mai merite să fie consemnate şi prezentate.

Taguri articol


12