În două zile, caniculă la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

În două zile, caniculă la Constanţa

Eveniment 25 Iulie 2006 / 00:00 1190 accesări

Termometrele au arătat peste 35 de grade Celsius, dar numai în sudul ţării. În nord, vest, centru şi zona deluroasă se anunţă ploi. În capitală, termometrele au indicat duminică chiar şi 43 de grade Celsius la soare. 18 prefecturi au primit avertizare de la Administraţia Naţionala de Meteorologie. Printre acestea şi cele din toate judeţele limitrofe ale judeţului Constanţa. Deşi nu a fost menţionat în avertizare, şi în judeţul nostru va fi depăşit pragului critic al indicelui de confort termic temperatură-umezeală (ITU) şi izolat va fi caniculă, ce-i drept pe arii restrînse. Conform meteorologilor, în intervalul luni, 24 iulie - joi, 27 iulie, în cursul după-amiezelor, ITU va depăşi local pragul valoric de 80 în Cîmpia de Vest şi în Cîmpia Româna. Starea de disconfort termic se va menţine şi in cursul nopţilor cînd temperaturile minime se vor situa în jurul a 20 de grade. În aceleaşi zone, izolat, vremea va fi caniculară la amiază cînd temperatura aerului se va situa în jurul valorii de 35 de grade Celsius.

Cadrele medicale în alertă

Ministerul Sănătăţii a transmis în teritoriu o atenţionare pentru luare de măsuri de alertare a unităţilor de primiri urgenţe de pe întreg teritoriul ţării. Au fost date dispoziţii pentru suplimentarea turelor cu medici, asistenţi medicali si ambulanţieri, acolo unde va fi necesar. Autorităţile de sănătate publică judeţene au raportat că au fost evaluate stocurile de medicamente din aparatele de urgenţă şi suplimentate, acolo unde a fost cazul, cu soluţii perfuzabile (calciu lactic, magneziu, glucoza, vitamine, hidroelectrolitice, hipotensoare etc.). Ministerul Sănătăţii Publice a făcut apel către toate serviciile de ambulanţă din teritoriu să menţină în stare de alertă toate echipajele existente. La Constanţa situaţia se prezintă mai bine avînd în vedere că există marea şi briza care răcoreşte atmosfera. Cu toate acestea, toate staţiile meteorologice sînt pe malul mării, fapt care înseamnă că în celelalte puncte ale oraşului temperaturile zilnice anunţate sînt cu 3 - 4 grade mai mari decît cele de referinţă, care sînt luate la umbră. Avînd în vedere că la soare temperatura este cu cîteva grade mai ridicată faţă de cea înregistrată la umbră, avem o diferenţă de minim 5 - 6 grade faţă de cea oficială.

Disconfort termic ridicat

Potrivit meteorologilor constănţeni, joi şi vineri vor fi înregistrate temperaturi de 30 de grade Celsius fapt care înseamnă peste 35 de grade la soare. În ceea ce priveşte relaţia dintre temperatură şi umiditate, disconfortul termic începe de la depăşirea indicelui de 80 de unităţi, chiar dacă temperatura este de 27 -,28 grade Celsius. În cazul temperaturilor de 36 - 37 grade nici nu mai contează umiditatea din atmosferă pentru că disconfortul se înregistrează deja la respirat. Pentru protejarea stării de sănătate, populaţia trebuie să respecte recomandările medicilor. Este necesar ca în aceste zile persoanele vîrstinice, copiii şi bolnavii cu afecţiuni cronice, în special cardiace şi respiratorii, să evite deplasările în spaţiu liber şi să evite frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensarii acestora în condiţii de temperaturi ridicate. Atunci cînd este necesară expunerea la soare este obligatoriu să fie folosite mijloace de protecţie (pălării, umbrele, ochelari de soare, îmbrăcăminte subţire din ţesături naturale în culori deschise). Este indicat să fie crescut consumul de lichide la 2 - 4 litri pe zi, iar alimentaţia să fie săracă în grăsimi. În aceste zile trebuie evitat excesul de cafea şi consumul de băuturi alcoolice. Angajatorii sînt obligaţi, conform legisaţiei, să modifice programul de lucru în condiţiile impuse de temperaturile ridicate şi să distribuie către angajaţi cantităţi suficiente de apă minerală.



12