În Eforie Sud au început lucrările de lărgire a plajelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

În Eforie Sud au început lucrările de lărgire a plajelor

Administrație 07 Septembrie 2022 / 08:17 977 accesări
Foto: captură video, Ministerul Mediului

Foto: captură video, Ministerul Mediului

Au început lucrările de înnisipare în zona costieră Eforie, după ce la sfârșitul primăvării acestui an au fost finalizate cele 7 structuri costiere - diguri.

Peste 3 milioane de mc de nisip vor fi folosite pentru obținerea unei plaje noi de aproximativ 50 de hectare.

Plaja de la Eforie Sud va fi înnisipată cu ajutorul unei conducte de mare capacitate. Aceasta va extrage nisip din mare. Este aceeași conductă care s-a folosit pentru extragerea nisipului cu care a fost lărgită plaja din stațiunea Mamaia, în prima etapă.

În prealabil tubulatura submersă a fost sudată pe secțiuni de 12 metri lungime. Ulterior aceasta va fi impinsă în apă, umplută cu aer și remorcată în poziția finală pentru înnisipare.

Operațiunea efectivă de înnisipare care este estimată să dureze aproximativ șaizeci de zile.

Compania olandeză Van Oord, cea care a câștigat licitația lucrărilor pe acest sector de litoral, a prezentat marți, 6 septembrie prima porțiune de plajă nou formată în nordul stațiunii Eforie Sud.

„Aici nu a existat plajă. Acum stăm pe apă. Avea doi metri adâncime, iar acum plaja are plus trei metri deasupra apei”, explică Marius Stamat, managerul sucursalei Constanța a companiei Van Oord.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a efectuat o vizită de lucru la Eforie, cu ocazia începerii lucrărilor de înnisipare.

Este o investiție pe termen lung și foarte lung. Viteza de execuție este foarte bună pentru că se lucrează cu utilaje de mare capacitate”,spune Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Dacă va exista un PUZ vor putea construi. Este foarte important să nu generăm aceleași probleme care caracterizează celelalte secțiuni de plajă. Dacă nu se construiește legal, apoi încep procesele pe demolare, de relocare, mutare. Autorizațiile pentru construcții sunt la primarii și ei, dacă respectă legea, pot pe anumite construcții care sunt provizorii, pot emite anumite autorizații, a mai adăugatministrul Mediului.

Acesta dă asigurări că și celelalte trei loturi (Costinești, Venus și 2 Mai) vor fi licitate și atribuite la timp, astfel încât România să nu piardă o parte din finanțarea acestui mare proiect de reducere a eroziunii costiere.

Lucrările din Eforie se desfășoară pe o distanță de aproape şase kilometri, din zona portului Belona şi până la intrarea în localitatea Tuzla.



Ştiri recomandate

12