În Egipt a început Săptămâna Rezistenţei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

În Egipt a început Săptămâna Rezistenţei

Externe 08 Februarie 2011 / 00:00 369 accesări

Protestatarii egipteni au blocat, ieri, accesul funcţionarilor într-o clădire guvernamentală situată în Piaţa Tahrir din Cairo. Numeroşi tineri au anunţat că nu vor părăsi Piaţa Tahrir până ce preşedintele Hosni Mubarak nu va demisiona. Protestatarii au blocat intrarea funcţionarilor în clădirea Mugama, un impozant edificiu guvernamental din Piaţa Tahrir. Protestatarii susţin că au capturat o persoană care dorea să dea foc acestui simbol al statului, pentru a atribui actul demonstranţilor. Piaţa Tahrir din Egipt era ocupată în continuare, ieri dimineaţă, de mii de protestatari care cer demisia preşedintelui Hosni Mubarak. Unii protestatari au dormit lângă tancurile armatei, care blochează accesul în piaţă, pentru a împiedica plecarea vehiculelor. Manifestanţii se tem că plecarea armatei ar conduce la noi atacuri din partea susţinătorilor lui Mubarak. În plus, există riscul ca armata să intervină pentru eliberarea Pieţei Tahrir. De altfel, ieri, protestatarii au declarat că au intrat în Săptămâna Rezistenţei, la capătul căreia speră ca preşedintele egiptean să demisioneze. Piaţa Tahrir rămâne ocupată deşi puternica mişcare de opoziţie Fraţii Musulmani a iniţiat un dialog inedit cu autorităţile, considerând totuşi insuficiente reformele propuse de Guvern. În cursul dialogului la care participă Fraţii Musulmani, există un consens pentru formarea unui comitet din care va face parte puterea judiciară şi numeroase personalităţi publice, comitet care va avea rolul analizării şi formulării unor amendamente constituţionale. Preşedintele SUA, Barack Obama, a reiterat, duminică, dorinţa de vedea, imediat, o tranziţie ordonată şi semnificativă spre un guvern reprezentativ în Egipt.

Persoane rămase neidentificate au lansat, ieri dimineaţă, patru rachete spre o cazarmă a poliţiei din oraşul egiptean Rafah, situat la frontiera cu Fâşia Gaza, anunţă surse din cadrul serviciilor de securitate. Deocamdată nu se ştie cine a comis atacul în Peninsula Sinai sau dacă există vreo legătură cu mişcarea de protest împotriva preşedintelui Hosni Mubarak.

Ministerul egiptean de Externe a acuzat mai multe misiuni diplomatice că încearcă să introducă arme în ţară, precum şi echipament special de comunicaţii, potrivit portalului Youm7. Ministerul a spus că în ultimele două săptămâni s-au înregistrat tentative repetate de introducere în ţară a unor arme şi echipamente speciale, în genţi diplomatice, care de obicei nu sunt inspectate. Agenţiile au confiscat toate aceste obiecte, potrivit sursei. Ministerul nu a numit misiunile diplomatice şi nici nu a spus despre ce arme sau echipamente speciale este vorba. Mai multe state au cerut Guvernului egiptean permisiunea de a-şi folosi propriile unităţi militare pentru protejarea ambasadelor dar cererea a fost respinsă.

Continuă hărţuirea jurnaliştilor prezenţi la Cairo . Forţele de securitate egiptene au continuat să deţină jurnalişti şi militanţi pentru drepturile omului, în timp ce unele grupuri de opoziţie s-au întâlnit cu reprezentanţii Guvernului egiptean, pentru a găsi o soluţie diplomatică la criza politică din ţară. Duminică, un corespondent al postului de televiziune Al-Jazeera în limba engleză, Ayman Mohyeldin, a fost deţinut de armată, în timp ce liderii egipteni insistă că jurnaliştii sunt liberi să îşi desfăşoare activitatea în Egipt. Acesta a fost eliberat în cursul nopţii de duminică spre luni. Un alt corespondent al televiziunii, Sherine Tadros, a fost reţinut la un punct de control al armatei dar a fost eliberat după o oră. În ultimele zile au fost voci care l-au acuzat pe preşedintele Hosni Mubarak că a orchestrat atacuri pentru a suprima relatările în presa internaţională despre operaţiunile sângeroase ale susţinătorilor săi împotriva manifestanţilor paşnici din Piaţa Tahrir din Cairo. Jurnaliştii care încearcă să transmită de la revoltele din Egipt au anunţat, de asemenea, că au fost bătuţi, arestaţi şi hărţuiţi de forţele de securitate şi poliţie, joi, situaţie care a condus la limitarea relatărilor televiziunilor în legătură cu protestele. În afară de Al-Jazeera şi alte televiziuni şi ziare, inclusiv BBC, Al-Arabiya, ABC News, Washington Post, Fox News şi CNN, au anunţat că membri ai echipelor lor au fost atacaţi sau hărţuiţi în diverse moduri.

Emisarul SUA în Egipt, angajat la o firmă care lucrează pentru Mubarak. Frank Wisner, emisarul administraţiei americane în Egipt, care a afirmat că menţinerea în funcţie a preşedintelui Hosni Mubarak este vitală, este angajat la o firmă de avocatură cu sedii în New York şi Washington, care lucrează pentru Guvernul egiptean. Remarcile lui Wisner au surprins opoziţia democratică din Egipt şi au pus sub semnul întrebării poziţia preşedintelui american, Barack Obama, precum şi cea a secretarului de Stat, Hillary Clinton. Departamentul de Stat american şi chiar Frank Wisner au afirmat că declaraţiile acestuia au fost făcute în nume personal.



12