În flăcări, după „aventura“ în Coreea de Nord!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

În flăcări, după „aventura“ în Coreea de Nord!

Externe 23 Noiembrie 2017 / 14:04 701 accesări
Aijalon Gomes a fost eliberat din închisorile nord-coreean la intervenția președintelui american Jimmy Carter

Aijalon Gomes a fost eliberat din închisorile nord-coreean la intervenția președintelui american Jimmy Carter

Un bărbat de 38 de ani care a fost eliberat din Coreea de Nord datorită intervenției fostului președinte american Jimmy Carter în 2010 a fost găsit mort, cu corpul în flăcări, în apropiere de San Diego, în sud-vestul SUA. Decesul lui Aijalon Gomes pare rezultatul unui suicid sau al unui accident, dar un raport final ar urma să stabilească exact cauzele decesului, după încheierea examinărilor medicilor legiști. Un om în flăcări a fost reperat în noaptea de vineri spre sâmbătă de un agent de poliție care era în afara serviciului, au anunțat marți autoritățile. Aijalon Gomes, care abia se mutase la San Diego, în California, din orașul său natal Boston, a fost declarat mort la locul incidentului.

În 2010, Jimmy Carter a negociat eliberarea lui acestui profesor de engleză, care s-a putut întoarce la Boston în luna august a acelui an, după opt luni de captivitate și după o condamnare la opt ani de muncă forțată pentru că a intrat clandestin în Coreea de Nord dinspre China. În iulie 2010, Gomes a încercat să se sinucidă, conform media nord-coreene, însă fostul președinte democrat s-a deplasat în Coreea de Nord în august pentru a pleda cauza bărbatului în fața regimului autoritar acesta a fost pus în libertate la scurt timp după și s-a întors la Boston însoțit de Jimmy Carter.

Gomes și-a descris calvarul în închisorile regimului de la Phenian într-o autobiografie apărută în 2015, "Violență și umanitate", iar într-un interviu din 2015 pentru un blog britanic, a explicat faptul că încă suferă de anxietate la câțiva ani de la eliberare și că trăiește în mare pare izolat.

În iunie 2017, un student american, Otto Warmbier, în vârstă de 22 de ani, a murit după ce a fost repatriat în comă. El a fost arestat în ianuarie 2016 în timpul unui sejur turistic în Coreea de Nord, iar președintele american Donald Trump i-a acuzat pe nord-coreeni că l-au torturat. Un alt american s-a sinucis în 1996 la întoarcerea în SUA după trei luni de detenție. El a intrat în Coreea de Nord înotând clandestin, gol și beat, în urma unui pariu cu un prieten și a fost acuzat de spionaj, închis și apoi eliberat prin intervenția unui membru al Congresului american. Comisariatul pentru drepturile omului a Adunării Generale al ONU a condamnat săptămâna trecută Coreea de Nord pentru încălcările asupra drepturilor omului, denunțând torturile și execuțiile sumare la care apelează Phenianul.

Taguri articol


12