În loc să lucreze la stat, preferă şomajul!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Îmbunătăţiri Funciare. Nădăjduiesc la plăţile compensatorii

În loc să lucreze la stat, preferă şomajul!

Social 13 Ianuarie 2012 / 00:00 739 accesări

La sfârşitul anului trecut, cei 4.839 de angajaţi ai Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) îşi aşteptau salariile pe lunile octombrie şi noiembrie. De parcă nu ar fi fost de ajuns că oamenii au muncit luni la rând fără să fie plătiţi la timp, aproximativ 80% dintre ei au rămas pe drumuri în urma înfiinţării Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, prin reorganizarea ANIF. Abia cu câteva zile înainte de Crăciun, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a binevoit să îşi plătească o parte din datoriile faţă de angajaţii ANIF. După înfiinţarea Agenţiei, între 27 şi 29 decembrie a avut loc un interviu de preluare a salariaţilor pe baza cererilor de înscriere. La nivelul Sucursalei Teritoriale Dobrogea, din cei 495 de salariaţi, 150 au fost preluaţi de Agenţia nou înfiinţată, dintre care 75 la Sucursala Constanţa. Se pare, însă, că nu a fost o concurenţă acerbă pe posturile disponibile, salariile pe care oamenii urmează să fie încadraţi sunt de bugetari, mult mai mici decât cele de până acum. “Angajaţii au preferat să îşi depună dosarul pentru şomaj şi să aştepte plăţile compensatorii, decât să primească salarii de bugetari”, a declarat preşedintele Uniunii Sindicatelor din Îmbunătăţiri Funciare, Vasilica Blebea. La rândul său, liderul sindical al filialei Constanţa a ANIF, Ion Butoi, este de aceeaşi părere.

“PENTRU MUNCITORII DE PE STAŢIILE DE EXPLOATARE, SALARIUL VA FI UNDEVA LA 700 DE LEI BRUT, IAR UN INSPECTOR VA PRIMI APROXIMATIV 1.500 DE LEI BRUT, IAR RĂSPUNDEREA ESTE FOARTE MARE. SUNT DESTUL DE MULŢI ANGAJAŢI NEMULŢUMIŢI DE SALARIILE MICI PE CARE AR FI URMAT SĂ FIE ÎNCADRAŢI ŞI NICI NU S-AU ÎNSCRIS LA INTERVIU, PREFERÂND SĂ SE DUCĂ LA ŞOMAJ”, A SPUS BUTOI

ÎN AŞTEPTAREA PLĂŢILOR COMPENSATORII Angajaţii, care de o viaţă au lucrat în sectorul de îmbunătăţiri funciare, s-au văzut disponibilizaţi şi nevoiţi să o ia de la capăt pe o piaţă a muncii în criză. Banii pe preaviz şi plăţile compensatorii urmează să îi primească, fiind singura lor speranţă de supravieţuire încă câteva luni. “Vă daţi seama, dacă încă nu s-a plătit preavizul, de plăţile compensatorii nici nu se pune problema deocamdată. Când vine vorba de bani numai minciuni auzim. Acum ni se promite ceva, iar peste jumătate de oră se uită”, a mai spus Butoi. În altă ordine de idei, cele 75 de persoane preluate de Agenţie nu sunt suficiente pentru a îndeplini toate sarcinile ce sunt necesare funcţionării în parametri normali a sectorului de îmbunătăţiri funciare din judeţul Constanţa. Funcţionarea staţiilor de pompare este asigurată de câte un muncitor. “Potrivit normelor de personal şi de exploatare, la fiecare staţie trebuie să lucreze câte trei persoane. Angajatul este expus unui pericol foarte mare având în vedere că staţiile de pompare sunt în câmp. În toate judeţele s-a pus problema personalului insuficient. În acest sens sperăm modificări legislative ale Ordonanţei de Guvern 82/2011”, a mai spus Blebea.



12