Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a refuzat şi ieri să vorbească despre dosarul deschis cu circ mediatic cu mascaţi, în care procurorii DNA îl anchetează pentru construirea campusului social Henri Coandă, pentru ca instituţia anticorupţie să nu încerce să arunce asupra afirmaţiilor lui umbra aşa-numitei „presiuni asupra justiţiei”. În schimb, el a ţinut să o felicite pe Gabriela Firea pentru că ţine piept atacurilor suburbane ale lui Traian Băsescu: „Gabriela Vrânceanu Firea a dat dovadă de curaj. Le-a dat o lecţie multor mormoloci din politica românească. Eu ştiu că astea sunt armele lui Băsescu, respectiv DNA-ul şi Serviciile Secrete, care ne ascultă. Ştiu ce vrea. Vrea să nu mai scoatem niciun cuvânt în România. Şi Ceauşescu voia la fel. Eu sunt ca soldatul rus în Afganistan, mă bat din 2005 cu Băsescu”. Declaraţiile primarului au fost făcute la sediul central al DNA, unde Mazăre a fost citat, ieri, cu doar două zile înainte de judecarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a contestaţiei procurorilor anticorupţie la sentinţa care le-a respins, din lipsă de probe, cererea de arestare preventivă a primarului.
La sediul DNA, primarul a aflat că în dosar a fost extinsă cercetarea asupra sa, fiind adăugată la acuzaţia de luare de mită, pentru care nu s-au prezentat probe, şi o acuzaţie de fals în declaraţii. Motivul? Primarul nu şi-a trecut în declaraţia de avere un cont deschis în Israel. El a refuzat să dea declaraţii pe această temă, după ce, marţi, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii, lamentându-se că Mazăre s-ar fi plâns de condiţiile de detenţie şi ar fi încercat să pună presiune pe procurori. Desigur, şefa DNA a omis faptul că Mazăre nu a făcut decât să răspundă la întrebările jurnaliştilor despre „cum e acolo”, subliniind doar, cu umor, câteva din aspectele esenţiale ale vieţii în detenţie.
La insistenţele reporterilor, Mazăre a indicat faptul că în România primează principiul prezumţiei de nevinovăţie, care cere ca acuzatorii să îşi dovedească afirmaţiile: „Trăim într-o ţară în care nu eu trebuie să mă dezvinovăţesc că de ce am împrumutat un prieten grec, că de ce un alt prieten îmi dă nişte bani. Suntem într-o ţară în care cei care acuză trebuie să demonstreze că eu sunt vinovat. Nu trebuie să ies eu în faţa întregii ţări pentru a explica viaţa mea. (...) De când sunt primar, mă dezvinovăţesc continuu“, a afirmat Mazăre.