In memoriam 11 septembrie 2001

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

In memoriam 11 septembrie 2001

Monden 13 Septembrie 2010 / 00:00 262 accesări

Sub umbra controverselor religioase. O ceremonie în memoria victimelor atentatelor de la 11 septembrie 2001 a avut loc, sâmbătă, la New York, umbrită însă de controversele stârnite de planul de creare a unui centru islamic, incluzând o moschee, în apropiere de locul atacurilor. În deschiderea ceremoniei, după intonarea imnului, primarul Michael Bloomberg a ţinut o alocuţiune în care a amintit că nicio altă tragedie publică nu a afectat atât de profund acest oraş. La ora locală 08.46, când, în urmă cu nouă ani, primul avion deturnat a lovit turnul de nord de la World Trade Center, s-a ţinut un minut de reculegere. Primarul Bloomberg şi vicepreşedintele Joe Biden au dat apoi tonul citirii rituale a numelor celor 2.752 de oameni ucişi în atentatele de la Turnurile Gemene.

De vineri seară şi pe parcursul întregului weekend, câteva mii de persoane au început să protesteze pro sau contra ridicării unei moschei în apropiere de Ground Zero. Cei care au manifestat în favoarea proiectului controversat i-au acuzat pe criticii proiectului de bigotism. Cele două tabere au fost tot timpul separate de un dispozitiv important al forţelor de ordine, care a inclus şi membri ai poliţiei călare, care au blocat accesul către locul unde urmează să fie construit centrul cultural islamic. Participanţii la demonstraţii şi-au adresat injurii, însă nu au fost implicaţi în incidente violente.

Protest simbolic, dar periculos. Membrii unui grup creştin au rupt câteva pagini dintr-un Coran în faţa Casei Albe, pentru a denunţa ”minciunile Islamului”, în timpul ceremoniilor ce au marcat împlinirea a nouă ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. ”Unul dintre motivele pentru care facem asta: minciuna conform căreia Islamul este o religie paşnică trebuie să înceteze”, a declarat Randall Terry, unul dintre membrii grupului format din şase persoane, apropiate de mişcarea ultraconservatoare Tea Party. Cu puţin timp înainte, un alt militant citise câteva pasaje din Coran, asimilate cu apeluri la ură împotriva creştinilor şi evreilor, rupând apoi paginile dintr-o ediţie de buzunar, în limba engleză, a Coranului. În afara ziariştilor, acţiunea nu a atras decât câţiva turişti şi a fost urmărită de poliţişti, care au cerut numele martorilor, dar nu au intervenit. Preşedintele american, Barack Obama, s-a declarat îngrijorat de posibilitatea ca şi alte persoane să recurgă la gesturi similare şi a avertizat că astfel de acţiuni pun în pericol viaţa americanilor.

Un om de afaceri sud-african ce dorea să dea foc, sâmbătă, unor Biblii, ca răspuns la ameninţarea venită din partea unui pastor american care dorea să dea foc Coranului, a fost oprit de instanţă. Înalta Curte de Justiţie din Johannesburg i-a interzis lui Mohammed Vawda să-i ofere o replică pe măsură pastorului american integrist Terry Jones, care anunţa că are de gând să dea foc Coranului. Pastorul american a renunţat până la urmă la această iniţiativă, care a stârnit o puternică indignare în lumea musulmană şi nu numai. Instanţa din Johannesburg a fost sesizată chiar de un grup de intelectuali musulmani, Căutătorii Adevărului, care au solicitat ca Mohammed Vawda să fie oprit. Arderea Coranului ar fi transmis un mesaj greşit şi ar fi provocat un dezastru în lumea musulmană, a apreciat ieri şi imamul care promovează proiectul de construire a unei moschei în apropiere de Ground Zero.

Taguri articol


12